У понеділок о 15:00 польські перевізники планують розпочати нову акцію протесту на під'їзді до кордону в Дорогуську. Зараз черга нараховує понад 2 тисячі українських вантажівок.

Про це повідомляє польське радіо RMF24

Пропускна здатність переходу в Дорогуськ-Ягодин становить приблизно 650 вантажівок на добу. Тому неважко підрахувати, що в черзі опиниться приблизно вдвічі більше водіїв, ніж під час попереднього протесту.

Протест може тривати навіть до 8 березня – підтвердив журналісту RMF FM один із лідерів протесту Павел Озигала.

Українські водії обурені цією ситуацією. Пропонують випустити з Польщі, а потім не пускати.

Міський голова розігнав протест, а суд скасував рішення

Протест перевізників перед переходом у Дорогуську, який триває з 6 листопада, урегулював минулого понеділка староста гміни Войцех Сава. Водночас перевізники подали ще одну заявку на проведення нової зустрічі з 18 грудня до 8 березня. Окружний суд у Любліні скасував рішення мера.

Сьогодні черга у Дорогуську становить 70 кілометрів. Він досягає містечка Пяски Свідницького повіту. Час очікування на реєстрацію приблизно 100 годин.

У свою чергу, черга на пропуск з Україною в Гребенному становить 30 км і налічує близько 500 фур. Час очікування на заїзд - 125 годин.

Вимоги мітингувальників

Перевізники вимагають, серед іншого: запровадження комерційних дозволів для українських компаній на перевезення товарів, за винятком гуманітарної допомоги та речей для української армії; призупинення дії ліцензій для компаній, створених після початку війни в Україні, та їх перевірка. Також є пропозиція ліквідувати електроннe чергe з української сторони.

У Медиці з 23 листопада протестують фермери з організації «Scammed Village». Вони вимагають, серед іншого: субсидії на кукурудзу. Анонсують, що протестуватимуть до кінця.

Нагадаємо, що на польсько-українському кордоні помер ще один водій. А ще раніше українські далекобійники провели мирну акцію протесту перед пунктом пропуску Ягодин.

ФОТО: Wojtek Jargiło, PAP