У поточному році на потреби військових Волинська ОВА спрямувала майже п’яту частину від ресурсів обласного бюджету

Начальник ОВА Юрій Погуляйко розповів про використання коштів обласного бюджету та спрямування їх на підтримку сил оборони.

"Усі кошти від перевиконання показників військового ПДФО ми спрямували на забезпечення потреб сил оборони. Це не таємниця, але не все варто озвучувати з міркувань безпеки. Розумію настрої громади і бажання волинян максимально підтримувати Збройні сили України. Саме тому ми відразу відгукнулись на запит активістів і спільно з громадськістю провели засідання робочої групи, де заслухали голів громад про видатки їх бюджетів", – заявив він.

Якщо говорити про обласний бюджет, то у поточному році на потреби військових ОВА спрямувала майже п’яту частину від ресурсів обласного бюджету. Варто додати, що усі власні доходи загальної частини обласного бюджету у цьому році складають 1,6 мільярда гривень.

Основне джерело для здійснення воєнних витрат – це надходження військового ПДФО. У 2023 році цей податок складає близько 400 мільйонів гривень. З них 70 % – а це 275 мільйонів, обласна військова адміністрація повернула виплатами військовим, сім’ям загиблих волинян, та спрямувала ці кошти на соціальну інфраструктуру.

Також з цих коштів – цільова субвенція суто для підтримки сил безпеки та оборони становить 137,3 мільйона гривень. Усі ці кошти спрямували на військові частини у межах двох обласних програм.

"Окрім цього, ОВА сприяє виділенню коштів на підтримку військових і з місцевих бюджетів області. У цілому на надання фінансової підтримки військовим частинам, правоохоронцям і рятувальникам, а також на заходи з мобілізації і територіальної оборони у місцевих бюджетах області у цьому році передбачили понад 750 мільйонів гривень. Йдеться про кошти громад Волині», – додають в обласній адміністрації.