Орієнтовно тисячу гектарів землі в Луцькому районі щороку обробляє фермер Руслан Хомич. 55-річний волинянин вирощує зернові та овочі.

Як розповів Руслан Хомич Суспільному, цієї осені посіяв 200 гектарів озимої пшениці та 125 гектарів ріпаку.

"Зменшили у два рази посіви. Все внесли: комбіноване добриво, підживили все азотом. Якщо перезимує, то будемо з ріпаком. Озиму пшеницю посіяли наперекір тому, що багато господарств відмовилися, бо бачимо що хлібної пшениці цього року дуже обмаль. Це пшениця озима, ячмінь, ріпак, кукурудза і соя", — каже фермер.

Овочі цього року, зі слів волинського фермера, вродили. Зараз вже вдруге перебирають моркву, якщо цьогоріч через велику вологість впродовж літа сильно псується.

"Морква дуже псується. Це буквально за три дні отаке робиться, тому що дуже перезволожений рік був. В нас там ще капуста стоїть на контейнерах. Я колись кроликів порахував, то вони всі здохли. І з тих пір не рахую ні гусей, ну корову мушу порахувати, бо їх пару", — говорить чоловік.

Моркву перед зберіганням необхідно ретельно очистити від бруду та залишків ґрунту, розповіла працівниця господарства Олена Ліщук, котра приїжджає на сезонні заробітки у фермерське господарство з села Немир Доросинівської громади вже третій рік поспіль.

"Картоплю перебирали, моркву обрізували, буряки обрізували. Тримаємо все: свині, корови, кури. Рано попораємо і приїжджаємо на роботу сюди", — каже жінка.

Разом із мамою на фермерському господарстві працює 14-річна Карина Приходько з села Ясенівка Луцького району. Говорить: проживає в багатодітній сім’ї і до роботи звикла.

"Їсти зварити, посуду помити, малих глядіти братів і сестер. Не важко, інколи буває, але витримати можна", — зазначила школярка.

Мама дівчини Алла Приходько каже: донька захотіла їздити разом на роботу.

"Тиждень онлайн, тиждень так вчиться. Самі розуміють, що треба допомогти і поважають батьків", — сказала працівниця.

Окрім фермерства, Руслан Хомич, який очолює Асоціацію фермерів і приватних землевласників Волині, допомагає військовим і лікарням з 2014 року. Торік 26 березня підписав контракт із добровільним формуванням Копачівської територіальної громади.

"Перед Різдвом в мене вже буде 10-й рік війни. Їду на військовій машині, пише: або маєш бути у війську або допомагати або там не гарно говорити на дивані, то ми якось стараємося і не мовчати і помагати і ми такі передпенсійного віку, то ми ще й служимо на контракті", — додав волинянин.