Упродовж 10 місяців 2023 року на Волині 302 учасники бойових дій мали статус безробітного. Наразі 274 особи отримали допомогу по безробіттю

Про це пише видання ВСН.

Про це під час онлайн-брифінгу повідомила директорка Волинського обласного центру зайнятості Алла Куцин.

Повернення ветеранів війни до мирного життя часто буває дуже непростим. На цьому етапі необхідно застосування військово досвіду і одночасно відповідати умовам та вимогам сучасного ринку праці. Саме тому вони звертаються до служби зайнятості на ринку праці.

Завдяки сприянню служби зайнятості вдалося прилаштувати 56 учасників бойових дій. Станом на 1 листопада на обліку залишається перебувати 110 учасників бойових дій зі статусом безробітного, з них 10 осіб з інвалідністю. 71 учасник бойових дій отримує допомогу по безробіттю, з них 5 це особи з інвалідністю.

Також служба зайнятості пропонує навчання для учасників бойових дій. 10 учасників проходили таке навчання, 2 особи здобували робітничі професії: водій тролейбуса та оператор котельні, 7 осіб підвищили кваліфікацію на короткотермінових курсах та 1 учасник бойових дій пройшов стажування на посаду консультанта роботодавця.

Також для підтримки конкурентноспроможності, ті учасники бойових дій, які не перебувають на обліку, можуть скористатися ваучерами. Загалом видано 16 ваучерів на навчання, які допоможуть опанувати нову професію або спеціальність і удосконалити раніше здобуті вміння за рахунок коштів фонду загальнообовʼязкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Для здобуття вищої освіти, двоє учасників бойових дій взяли ваучери на навчання за спеціальністю "менеджмент", а також "фізична культура та спорт". Видано також 14 ваучерів для перепідготовки та підвищення кваліфікації за робітничими професіями.

Один учасник бойових дій навчатиметься на "електрогазозварювальника", ще двоє на "машиніста (кочегара) котельні", ще двоє "тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва" та девʼять на водії автотранспортних засобів.

Окрім цього, нещодавно в Україні стартував експериментальний проєкт з організації професійної навчання для учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни.

На Волині 9 учасників бойових дій виявили бажання пройти таке навчання за професіями: "водій автотранспортних засобів категорії D" – 2 особи, "водій автотранспортних засобів категорії C, E" – 4 особи, "тракторист-машиніст сільськогосподарської виробництва категорії А2" – 1 особа, "електрогазозварювальник" – 1 особа, "кравець або швачка" – 1 особа.

Також для учасників бойових дій продовжує діяти урядова програма з надання грантів та мікрогрантів для учасників бойових дій та членів їх сімей.

Протягом поточного року, до обласного центру зайнятості надійшло 22 заявки, з них 9 від учасників бойових дій, а 13 від дружин ветеранів на отримання мікрогранту. Прийнято 9 позивних рішень, з них 4 позитивні рішення отримали учасники бойових дій, 5 - дружини ветеранів. Загальна сума коштів, яка їм виплачена - 3,947 мільйона гривень.