На українсько-білоруському кордоні у Волинській області можуть облаштувати місця тимчасового проживання для людей, які повертаються через гуманітарний коридор «Мокрани – Доманове».

Про це йдеться на сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, – повідомляє Громадське.

Наразі поблизу цього гуманітарного коридору працює волонтерський центр від громадської організації Pluriton. Людям надається харчування, можливість зігрітися, переночувати тощо. Також запущені автобусні маршрути.

Як зазначила віцепремʼєр-міністерка Ірина Верещук, тепер розглядаються варіанти облаштування місця тимчасового проживання.

«Необхідно об’єднати зусилля, щоб закрити всі потреби. Першочергово маємо розв’язувати питання виплат і облаштування місць тимчасового проживання», – констатувала вона.

У відомстві додали, що з 24 лютого 2022 року до сьогодні гуманітарний коридор «Мокрани – Доманове» в бік України перетнули майже 6 тисяч людей, з них понад тисяча – це діти.

Більше про коридор

За рішенням уряду, всі пункти пропуску на кордоні з Білоруссю закриті. Працює лише один на Волині – «Мокрани – Доманове», який слугує гуманітарним коридором. Через нього пропускають виключно громадян України, які повертаються з окупованої території через Білорусь в Україну та лише у пішому порядку.

Мокрани – це прикордонне агромістечко в Берестейській області Білорусі. До нього можна дістатися з Мінська, Бреста, Барановичів та Кобрина. До Кобрина можна доїхати поїздом.

Контрольно-пропускні пункти «Мокрани» та «Доманове» розділяє піший перехід довжиною у 1,5 км. Найближче до КПП «Доманове» українське місто Ковель у Волинській області, близько 2 годин їзди на авто.

Перетнути кордон можна з українським закордонним паспортом, навіть якщо у нього закінчився термін дії, чи внутрішнім паспортом, хай навіть без своєчасно вклеєного фото після досягнення 25 або 45 років.