На Волині у смт Рокині відкрили виставку присвячену річниці від дня народження відомої української краєзнавиці Ірини Левчанівської.

Про те, хто організував виставку відомої постаті та фотохудожниці розповіла в прямому етері ГІТу наукова співробітниця музею історії сільського господарства Волині-скансен Світлана Зозуля.

Як повідомила працівниця музею, це її ідея організувати таку виставку.

«Я спілкувалася з пані Іриною ще за її життя, і мені захотілося віддати їй належну шану», — сказала луцька журналістка Світлана Зозуля.

Коли пані Світлана тільки прийшла працювати в музей, то відразу звернула увагу, що є експозиція про маму Ірини Олену Олександрівну Левчанівську сенаторку.

 «Я подумала, що треба зробити виставку і про її дочку. Експонатами, які я змогла зібрати, показала основне її захоплення — фотоаматорство», — розповіла жінка.

У виставці представлена техніка відомої фотохудожниці. Ірина Левчанівська прожила довге життя —  95 років. Завдяки цьому можна простежити, як фотоапарати, якими користувалася краєзнавиця змінюються з плином часу та технічним прогресом.

Гостя згадує, що пані Ірина була завжди позитивною жінкою.

«У неї було багато друзів та однодумців. Вона дуже раділа, коли потрапила в кіностудію. Також, кіноаматорка любила котиків і віддавала їм усю свою увагу. Нащадків жінка не мала, — додала спікерка.

Більше про виставку дізнавайтеся у ВІДЕО:

Довідка :

   Ірина Олександрівна Левчанівська народилася 17 листопада 1913 року в с. Линів Локачинського району. Її мати – Олена Левчанівська – була першою жінкою-сенаторкою від Волині у сенаті Речі Посполитої 1922-1927 років, батько – Олександр Левчанівський – педагог. Закінчила Луцьку українську гімназію, училася заочно в українській господарській академії в м. Подєбради (Чехословаччина). Після Другої світової війни працювала економістом Луцького маслопрому, з 1960 року – кіоскером в облкниготорзі, військоторзі, облспоживспілці.

     І.О. Левчанівська була членкинею фотоклубу «Промінь» та кіностудії «Волинь». Її роботи відзначені дипломами та нагородами. За фотографіями мисткині можна вивчати історію міста Луцька.

     У творчому доробку Ірини Левчанівської – книги: «Далеке і близьке» (2000), «Згадалось мені» (2001), «Сенаторка» (2004), «Ще не забулося» (2006); фотоальбоми: «Луцьк у 50-х роках ХХ століття на світлинах Ірини Левчанівської» (2003), «Мій кольоровий Луцьк» (2004).

       І.О. Левчанівська – відома на Волині краєзнавиця, авторка багатьох історико-краєзнавчих праць та учасниця наукових конференцій.