Українці освічена нація, яка вчиться, знає чужі культури і мови, проте часто губиться у своїх. Дара Корній є однією з найвідоміших сучасних українських письменниць, яка своєю творчістю намагається повернути українців до своєї історії та її витоків. 

Про це, а також про літературний шлях письменниці, що її спонукало розпочати творчу діяльність та чому добро переможе зло в неї запитали під час прямого етеру ГІТу.

Як розповіла жінка, українці достатньо самобутня нація, яка має чим пишатися.

«Слово – це ідеологічна зброя, книга – це ідеологічна зброя і коли ти повертаєшся до себе, до своєї історії, ти наповнюєшчся добром і силою, ти розумієш, що нашому ворогу тут нічого не світить. Доки ми це пам’ятаємо, писаємося цим та розповідаємо народні казки нашим дітям, доти ми будемо непереможні.», – поділилася думками письменниця.

Дара Корній переконана, що все було направлене на те, щоб українців перетворити на «рускорговорящего советского человека», тому наша сучасна українська література і музика вважалася неелітарною. Ці часи минули, – говорить вона, – але це може повернутися.

«Дуже важливо вірити в себе і в те, що ти переможеш. Ти на боці світла – про це говорять в усіх українських казках та міфах. Це щось настільки поетичне і енергетично потужне, що ти розумієш наскільки українець врісся, зріднився з нашею землею, що він є частинкою українського мікрокосмосу. Ця наша традиція настільки живе тим, що потрібно брати силу не тільки в собі, а й від неба, сонця, землі та віра в те, що воно допомагає дуже потужна. По вірі твоїй тобі дається, але важливо стояти на світлому боці, бо це моя земля я її люблю, шаную, поважаю і вона віддає мені любов.», – розповіла жінка.

Авторка поділилася, що те з чим ти прийшов, те ти і отримуєш. Якщо ти прийшов з любов’ю – ти отримаєш любов, якщо ти прийшов до нас з ненавистю, то ти й отримаєш ненависть, злість і смерть в подарунок.

« Тому що на моєму боці і сила і правда і моя рідна земля, традиції і сили мого роду – це дуже важливо для українця. Дітям зараз дуже важливо читита книги, де добро перемагає. Зло – це є зло, зі злом не можна домовлятися. Його потрібно покарати, але в жодному разі не домовлятися, бо воно повернеться з ще більшою жорстокістю, щоб вбити. Історію пишуть переможці, і це шанс для українців переписати історію так, щоб показати проукраїнську позицію, і ми це маємо зробити так само з літературою.», – наголосила пані Корній.

Довідка:

Дара Корній (Мирослава Іванівна Замойська – справжнє ім’я) – сучасна українська письменниця, яка народилася 20 вересня 1970 року у Волинській області. Лауреатка третьої премії «Коронації слова» за роман «Гонихмарник». Лауреатка премії Кабінету міністрів України ім. Лесі Українки за книги «Чарівні істоти українського міфу» у 2021 році. Людина, що розвиває українську міфологію.

Про свій літературний шлях, що підштовхнуло до нього та що стимулювало дивіться у ВІДЕО: