Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло відому швейцарську корпорацію Nestle до переліку міжнародних спонсорів війни через те, що вона продовжує працювати в росії, постачати товари і розширювати свою виробничу базу в цій країні.

Чи є наслідки для дочірніх компаній Nestle в Україні таких, як «Торчин» або «Світоч», розповіла в прямому етері ГІТу Агія Загребельська, українська юристка та представниця НАЗК.

За її словами, компанії Nestle дуже незадоволені тим, що відбувається, вони намагаються максимально відмежуватися від цього, тому що для них це реальні гроші, які вони втрачають на українському ринку. Українці починають відмовлятися від купівлі цієї продукції, магазини теж неохоче її купують. Дочірні компанії в Україні, - каже спікерка, - намагаються переконувати, що вони допомагають Україні інвестиціями, робочими місцями та сплатою податків.

«По-перше, вони це доводять, бо втрачають гроші і свої прибутки. По-друге, сплата податків та створення робочих місць – це їхній обов'язок перед законом, якщо вони хочуть заробляти на українському ринку. По-третє, деякі занепокоєння, які висловлюють всі (дочірні компанії  Nestle, – ред.) повязані з тим, що вони припинять інвестувати в Україну або вийдуть з російського ринку. Це звичайні маніпуляції.

Як зазначила Агія Загребельська

По-перше, вони ніколи не вийдуть з українського ринку не вийшовши з російського, тому що це буде смерть для бренду. По-друге, ми бачимо зворотню тенденцію, коли ми їх вносимо до реєстру та створюємо суспільний тиск, вони ще більше коштів починають інвестувати в Україну щоб обілити себе. По-четверте, те що кажуть: «це ж не ми приймаємо рішення це штаб квартира» – це також маніпуляції, тому що бренд один, група одна, важливі рішення приймаються одними і тими ж самими людьми: це рада партнерів або рада директорів тощо. Бренд, якщо спонсорує російську війну, він має бути відповідно маркований. », – наголосила Агія Загребельська.

Нагадаємо, що рік тому Nestle потрапила у мовний скандал, де стало відомо, що компанія змушує працівників з України говорити російською мовою.