2 листопада цього року команда екоактивістів «Let`s do it Ukrainе» здійснила третю науково-дослідницьку експедицію на Південь України, де оцінила екологічну ситуацію в населених пунктах, які постраждали внаслідок підриву рашистами Каховської ГЕС цьогоріч. Поїздка відбувалася за кілька днів  до відзначення Міжнародного дня запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів (6 листопада).

Про неї, а також про те, яка наразі екологічна ситуація в постраждалих громадах Миколаївської та Херсонської областей та чи дотримуються їх жителі санітарних норм, в прямому етері ГІТу запитали в екоактивістки та лідерки руху «Let`s do it Ukraine» Юлії Мархель.

Як розповіла гостя, команда відправилась у поїздку з науковцями, які мали взяти три різні показники на одній локації.

«Ми брали зразки води не тільки у річках та морі, а й також показники зі скважини колодязів, які були підтоплені внаслідок трагедії. Ми розуміємо, що ця катастрофа позбавила десятки тисяч людей питної води і на сьогоднішній день в деяких регіонах Дніпропетровської та Запорізької областей її взагалі немає. Таким чином дуже багато людей на Півдні України залежні від підвозу води, муніципалітетів та волонтерів», –  повідомила очільниця руху «Let`s do it Ukrainе».

Відібрані проби дозволяють провести аналіз токсичного забруднення, що потрапило до Чорного моря внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС. Результати досліджень також будуть використані в рамках кримінальних проваджень, що проводяться Спеціалізованою екологічною прокуратурою України та Головним слідчим управлінням Служби безпеки України.

У довкілля немає кордонів, тому експертка закликала усіх людей дотримуватися санітарних правил.

Деталі дізнавайтеся у ВІДЕО: