Завідувач кафедри економіки ЛНТУ, професор та доктор економічних наук Олександр Шубалий створив мапу фінансової самодостатності бюджетів територіальних громад Волинської області.

Про те, де він брав інформацію для її створення, кому вона може бути корисною, а також, хто нею вже скористався він розповів в етері ГІТу.

За його словами, Волинська область має 54 територіальні громади: міські, селищні та сільські.

«Інформацію я брав з офіційної статистики, яку щомісячно подає управління фінансів Волинської обласної держадміністрації. Ця мапа побудована на основі даних за 2022 рік з порівнянням за 2021 рік», — каже професор.

Як він повідомив, завдяки цій мапі можна порівняти скільки власних доходів бюджетів територіальних громад Волинської області припадає на 1 кілометр території.

«Ми хочемо побачити наскільки територія, яку має громада здатна генерувати власні надходження місцевих бюджетів, які складаються з різних груп доходів», — розповів доктор економічних наук.

Олександр Шубалий переконаний, що потрібно щоб держава ділилася певними податками з місцевими громадами. Через те, що з 2024 року податок доходів військовослужбовців буде йти не в місцевий, а державний бюджет отже, буде простежуватися зниження доходів бюджетів територіальних громад.

«Щоб перекрити часткове зниження надходжень можна за допомогою карти побачити та знайти резерви, де краще розвивати бізнес в області», — наголосив експерт.

Більше та детальніше про цю тему дізнавайтеся у ВІДЕО: