Ігор Палиця — Народний депутат України, представник від Луцька у Верховній Раді. За 2021 рік він задекларував 2,3 мільйона гривень доходу та понад 17,2 мільйона гривень видатків. Також два офіси, квартиру, три годинники, дві фірми, благодійний фонд і жодного авто.

Про це та про відновлення закону про декларування в етері ГІТу розповів Юрій Горбач директор редакції ЦЖР «Сила правди».

За його словами, з моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну Національне агентство з питань запобігання корупції обмежило публічний доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб на невизначений термін, тому що там була інформація про депутатів, військовослужбовців та інших осіб, які наближені до фронту або перебувають під окупацією. Це могло зашкодити інтересам цих людей, декларації яких можна було знайти у публічному доступі в реєстрі. Декларації були закриті до осені цього року.

«На початку 2023 року почали говорити про те, що є сенс повертати реєстр декларацій в публічний доступ, аби всі могли дивитися, що відбувається з майном чиновників і політиків та чи немає у них корупційних зловживань», — повідомив пан Юрій.

Як розповів спікер, наприкінці літа 2023 року у Верховній Раді України розглянули законопроєкти щодо відновлення обов'язкового декларування і повернення реєстру в публічний доступ. У вересні, під час другого голосування, депутати проголосували за відкриття реєстру і відновили обов'язкове декларування.

«До 31 січня 2024 року всі люди, які зобов'язані законом «Про запобігання корупції» подавати декларації зобов'язані подати їх за роки, що пропустили, тобто за 2021-2022 роки теж. Поки реєстр був закритий декларування було добровільне, а тепер є обов'язковим», — наголосив Юрій Горбач.

Ігор Палиця подав електронну декларацію про майно та доходи за 2021 рік 13 листопада 2023 року.

«Там ми побачили більшість того, що було й у попередні роки: заробітна плата понад 300 тисяч гривень, також серед майна він задекларував батьківську квартиру, яку на нього переписали у 2020 році. Далі кілька орендованих офісів у Луцьку і маленьку частину бізнесу: 2 невеличкі компанії, які були зареєстровані у 2021 році та жодного доходу йому не принесли. У ці компанії він зазначив, що вніс понад 14 мільйонів гривень до статутного капіталу. Походження цих коштів достеменно невідомо», — запевнив директор редакції ЦЖР "Сила правди".

Як він розповів, Ігор Палиця попередні роки неодноразово заявляв, що свою зарплатню, як нардепа спрямовує на благодійні цілі. Фактично її йому не нараховують, а спрямовують безпосередньо до закладів, які потребують допомоги.

«З декларації непомітно відкритих та прозорих джерел надходження коштів за які живе нардеп. Також там не вказані автомобілі на яких він приїжджає до Луцька. Серед витрат у декларазіці за 2021 рік, він вказав витрати на день народження, яке відбулося в грудні 2021 року -—це більше пів мільйона гривень, адже відзначив його в Буковелі», — додав гість.

В декларації серед членів сім'ї вказана лише дочка, — каже журналіст, — на яку практично нічого не зареєстровано. Сина Захара та колишню дружину Оксану також не зазначено, хоча на них зареєстровано багато компаній і фірм, які пов'язані із сім'єю Палиць.

Детальніше про це дивіться у ВІДЕО: