Коли Оксана 26 років тому оселилася в Болграді на Одещині, більшість людей тут говорили російською чи болгарською. Тож україномовна жінка теж почала переходити на російську. Але у 2018 році повернулася до рідної мови. Влітку 2022 року до неї неодноразово підходили друзі, знайомі й казали: «Зроби щось, організуй клуб чи навчання». Так вона започаткувала "Клуб солодкої мови".

Детальніше про це в етері ГІТУ розповіли волонтерка, дружина військового і засновниця "Солодкого клубу" Оксана Кілафли, а також Любов Волканова волонтерка та учасниця клубу.

За словами пані Оксани, ставлення до української мови вона формує в Болграді на Одещині собою.

«У мене є багато друзів, які мене люблять і яких я люблю  — так вони теж полюбили українську мову. Чужі люди, які мене не знають часто робили зауваження, коли чули, що я розмовляю державною, казали: «що це за хохляцька», але я не звертала на них уваги», — повідомила організаторка клубу.

Після повномасштабного вторгнення,  — каже вона,  — у людей дуже змінилося ставлення до української мови.

«Люди припинили робити дурні зауваження та почали самі переходити на українську мову»,  — розповіла волонтерка.

Оксана Кілафли поділилася, що ідея створення клубу солодкої мови виникла не в неї,а в її російськомовних подруг (росіянки та болгарки).

«Дівчата попросили мене зробити клуб, бо в них нема оточення, де можна практикуватися розмовляти українською. У зв'язку з роботою та волонтерством в мене на це часу було мало часу, проте вони мене вмовили і це стало віддушиною для всіх. На зустрічах говоримо зазвичай про все і ні про що, і це дуже приємно»,  — розповіла засновниця клубу.

Своїми враженнями від зустрічей поділилася учасниця клубу:

«Я проживала на Херсонщині понад 13 років і коли сюди приїхала, мені так хотілось, щоб лунала українська мова. Таким чином я пішла до пані Оксани, щоб вдосконалити свою українську».

Скільки учасників в клубі, де проходять зустрічі дізнавайтеся у ВІДЕО: