Порушник, власник квартири у луцькій багатоповерхівці, самовільно замінював газовий проточний водонагрівач і допустив потрапляння води у внутрішньобудинкову систему газопостачання.

Про це повідомляють у пресслужбі Волинської філії "Газомережі". 

19 грудня 2023 року до аварійно-диспетчерської служби Волинської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» звернулися мешканці однієї із квартир по вулиці Ботанічна у Луцьку. Причина звернення на номер екстреної служби — відсутність газу. 

Як з’ясували фахівці бригади АДС, які виїхали за вказаною адресою, паралізував газопостачання власник однієї із квартир, порушивши Правила безпеки систем газопостачання. Вода потрапила в газові мережі. 

Тепер «горе-спеціаліст» сплачуватиме за проведення експертизи, заміну газових лічильників та за відновлення газопостачання у під’їздах, які позбавлені блакитного палива і гарячої води. 

Газовики вкотре нагадують про необхідність дотримання Правил користування газовими приладами та Правил безпеки систем газопостачання, адже такий «некоректний ремонт» не лише виводить з ладу газові прилади, а й створює аварійні ситуації.

Пам’ятка споживачу щодо поводження з природним газом у побуті:

*Побутовий природний газ – це не тільки благо для людини, але і джерело підвищеної небезпеки.

*При недбалому поводженні з природним газом він може стати небезпечним ворогом, який може привести до вибуху, пожежі, руйнування майна та загибелі людей.

Основні причини трагічних наслідків і порушення, яких припускаються користувачі газом:

- неправильна експлуатація і налаштування газових приладів;

- несанкціоноване втручання в їх роботу;

використання несправного і застарілого обладнання;

- нехтування працездатністю димових і вентиляційних каналів та наявністю в них тяги.