Днями у ЗМІ з'явилася інформація, що в Любліні засудили шпигунів, які працювали на користь рф. Виявилося, що більшість чоловіків були молодиками з України зокрема неповнолітній 17-річний юнак з Дубна, декілька людей з Кривого Рогу та інших міст України.

Про те, хто був серед шпигунів, як вони здійснювали завдання пов'язані з рф в етері ГІТу розповів Сергій Пех експерт із перебування українців у Польщі.

За його словами, серед зловмисників було 11 українців, їм дали від 1-6 років ув'язнення.

Як це все відбувалося:

«Шпигуни отримували завдання із соціальних месенджерів: переважно телеграм або вайбер. Вони за виконані завдання (розклеювання листівок, встановлення камер) отримували кошти:
За розклеювання листівок — 5 доларів за одну штуку.
За встановлення камер — від 300-10 000 доларів», — поділився Сергій Пех.

Як розповів експерт, шпигуни отримували завдання встановити камеру спостереження в потязі, а пізніше його мали підірвати, бо він був із гуманітарною допомогою — це спроба теракту.

«Камери встановлювали на залізничному вокзалі в Жешуві – це найбільший гуманітарний хаб між Європою та Україною, в аеропортоту Ясьонка, також біля україно-польських кордонів і в порту Гдиня. Таким чином передавали інформацію росіянам», — додав спікер.

В Польщі ця справа не набула серйозного резонансу, — каже гість.

Чому такі терміни присудили злочинцям та що очікує на шпигунів-українців після цього, дізнавайтеся у ВІДЕО: