Все частіше у телеграм-каналах з'являються відео, де група молодих хлопців та дівчат демонструє прапор зі свастикою. Такі відео використовує рф у поширенні своїх пропагандистських наративів, ніби-то в Україні поширений нацизм.

Про це в етері ГІТу розповіла Марта Гавришко кандидатка історичних наук, дослідниця, членкиня Міжнародної дослідницької групи «Сексуальне насильство під час збройних конфліктів».

За її словами, такі відео шокують, тому що це відбувається в Києві столиці України, серед білого дня тобто підлітки не приховують цього. Вони використовують прапор, який не купиш у будь-якому магазині, тобто вони знають якісь канали, де це можна придбати.

«Я сподіваюся, що ці телеграм-канали відомі правоохоронцям, тому що вони відомі науковцям, які моніторять їх зокрема мені, як дослідниці голокосту і антисемітизму. Адже виявляється в Україні можна вільно купити значки зі свастикою та прапори і це проблема», — каже пані Марта.

Спікерка дуже сподівається, що поліція зверне увагу на поведінку конкретних підлітків, але також запитає, де вони купили цей прапор та наскільки зацікавлені нацистською символікою і рухом взагалі.

«І, усі люди, які кажуть що свастика — це давній символ, який насправді в перекладі з санскриту означає щастя, повинні розуміти, що після Третього Рейху і злочинів нацистів він абсолютно втратив своє значення і має конкретні конотації. Це антисемітський символ, символ ненависті», — розповіла дослідниця.

Вона переконана, що такі дії підлітків не сплановані російськими службами.

«Проблема є більш глобальною, Україна не є винятком у поширенні антисемітських настроїв особливо після атаки ХАМАСу на Ізраїль, тобто це є світова тенденція. І проблемою є можливо погано спланована освітня складова у цій темі», — додала Марта Гавришко

Дізнавайтеся у ВІДЕО, які в Україні є конкретні причини антисемітського настрою: