Волинян попереджають про фейкові SMS-повідомлення про надходження посилок від імені відомого українського поштового сервісу, які почали розсилати шахраї.

Сповіщення містять фішингові посилання на підконтрольні шахраям ресурси. Мета шахраїв – збір платіжних даних користувачів з метою привласнення їхніх заощаджень, повідомляє Департамент кіберполіції Нацполіції України.

Аферисти переконують жертву перейти за посиланням на підконтрольний їм ресурс та ввести дані своєї банківської картки (ім’я власника, номер, CVV-код та термін дії). Надалі зловмисники купують різноманітні товари онлайн, використовуючи для розрахунку незаконно отримані дані громадян.

Також, маючи такі відомості, шахраї можуть оформити повернення вже замовлених товарів, привласнюючи кошти з рахунків жертв.

Кіберполіція закликає дотримуватися наступних порад:

  • не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями;
  • отримуйте дані про надходження посилки на лише офіційному сайті поштового сервісу або у застосунку;
  • перевіряйте правильність URL-адреси сайту перед введенням конфіденційних даних - навіть найменша невідповідність може означати, що користувач потрапив на фішинговий сайт;
  • заведіть окрему інтернет-картку для онлайн-шопінгу, на яку переказуйте лише ту суму, що необхідна для сплати;
  • сплачуйте гроші після отримання товару, аби мінімізувати ризики втрати коштів;
  • не повідомляйте стороннім особам коди-підтвердження, які приходять у SMS-повідомленнях або безпосередньо у застосунки.

При розголошенні платіжної інформації шахраям радять негайно звернутися до банку та заблокуйте карту.