У Луцьку 6 грудня троє підлітків намагалися вчинити самогубство. Це один хлопець і двоє дівчат віком 15-17 років. Ці випадки непов'язані між собою. Такі випадки були зафіксовані й в столиці України.

Про те, чому підлітки вдаються до самогубств та як цьому запобігти розповіла в етері ГІТу тренерка з безпеки дітей, психолог та керівник проєктів для дітей Олена Лізвінська.

За її словами, ми маємо розуміти, що підлітки не мають так багато життєвого досвіду, як дорослі, тому старші люди мають згадувати якими вони були у цьому віці, щоб краще розуміти, що вони відчувають. Сьогодні ці хлопці та дівчата набувають свій досвід в надскладних умовах.

«Якщо ви помітили якісь зміни або постійно пригнічений настрій, то не ігноруйте цей стан, а навпаки запропонуйте допомогу або просто розмову аби розрухати цього підлітка, щоб надати йому додаткові сенси або змістити фокус уваги», — наголошує гостя.

Як повідомила пані Олена, більшість підлітків не бачать іншого виходу з ситуації, вони вважають що це єдиний варіант розвитку подій.

«Але ми, як дорослі, люди які мають досвід ми можемо сказати, що у всіх є негаразди і з ними кожен справляється по-різному. Проте діти та підлітки зараз дуже вразливі через події які відбуваються в нашій країні, вони потребують нашої уваги, розуміння та підтримки», — додала психологиня.

Детальніше про цю тему дізнавайтеся у ВІДЕО: