Депутати у поспіху для підведення законодавства до норм Євросоюзу, поставили під загрозу експорт української агропродукції. У першому читанні прийняли та рекомендували по скороченій процедурі до другого читання законопроект 05839, присвячений ГМО, як євроінтеграційний.

Коли був зареєстрований цей законопроект, чому він не відповідає нормам ЄС, яких важливих елементів там не вистачає, який орган контролює дотримання вимог відносно ГМ, розповіла в прямому етері ГІТу виконавчий директор Насіннєвої асоціації України Сюзана Григоренко.

«Законопроект 05839 ще допрацьовується. З приводу цього законопроекту хочу зазначити наступне – цей законопроект був зареєстрований ще в 2021 році, на нашу думку, законопроекти які лежать в Раді більше року, вони повертаються та допрацьовуються. Цей законопроект був реанімований, прийнятий в першому читанні і рекомендований по скороченій процедурі до другого читання, як такий, що євроінтеграційний. Ми, як асоціація, приймали участь в обговоренні і намагалися моніторити цю ситуацію, тому що на сьогодні Україна вийшла вперше на рівень діалогу з ЄС, коли ми говоримо про те, що ми спільні на ціннісному рівні і про те, що ми дійсно в одній площині законодавства і намагаємося бути чесними один з одним в тому числі і в нашому регулюванні однозначними і зрозумілими. У зв’язку з тим, що нам було повідомлено, що це виключно зумовлено інтеграційними процесами, ми проаналізували і надали ряд зауважень, де ми побачили, що законопроект кардинально відрізняється від того, що є в нормах ЄС. Внести зміни потрібно починаючи з термінологічного ряду закінчуючи тим, що в цьому проекті відсутні норми з приводу відповідальності та зрозумілої систему контролю. Друге, на що ми звертаємо увагу та просимо зосередитись про те, що є ряд питань які залишаються не вирішеними і це те, про що ми наголосили і представники ЄС у своєму звіті від 1 лютого, який вони опублікували, що в Україні система контролю вимагає доопрацювання у зв’язку з тим, що конституційні органи неспроможні контролювати , а також в умовах масштабу країни організувати це так, щоб це було дієвим механізмом», - розповіла пані Сюзана.

Цей законопроект є важливим для обох сторін.

«Перш ніж міняти якісь законодавства про які ми ставимо відмітку, що вони євро інтеграційні, ми вбачаємо за перевагу для України і для законодавчого процесу, що має бути зроблений аналіз на предмет що з того є в директивах та регламентах ЄС, друге – якщо закон має бути рамковим, то він має бути чітким та зрозумілим передусім нашим зовнішнім партнерам і провести економічно-соціальний аналіз із обговоренням того, як ми собі бачимо модель розвитку для аграрного експорту України, тому що на сьогодні це один із секторів який попри все продовжує працювати, і він є підтримуючим для економіки в умовах воєнного стану», - наголосила Сюзана Григоренко.

Про ризики та органи контролю продукції ГМО дивіться у відео.