Минулого року активно продавалися спиртзаводи, нещодавно продали Усть-Дунайський морський порт.

Чи потрібна приватизація під час війни, чим допоможе порт та приватизовані спиртзаводи, чим мала приватизація вигідна при релокації підприємств, які об'єкти мають лишитись в приватній власності після війни, розповів в прямому етері ГІТу економіст, керівник аналітичного відділу Мережі захисту національних інтересів «АНТС» Ілля Несходовський.

Чи потрібна приватизація під час війни?

«Все залежить від того, який саме цей актив, зокрема на прикладі морського порту – він зріс в ціні в багато разів. У зв’язку з тим, що саме на такий об’єкт приватизації є попит, адже у нас є проблема з логістикою, проблема з постачанням морським шляхом різноманітних видів продукції, цей порт фактично відновив свою діяльність, тому він був інвестиційно привабливий і відповідно ціна на нього суттєво зросла. Після війни може бути ситуація така, що вже за нього таку ціну не заплатили б, тому що він не користувався би належним попитом, вже б не було потреби в розширенні логістичних зв’язків, які вже в нас є.», - розповів пан Ілля.

Чому не могла б інвестувати держава?

«У держави зараз нема коштів на інвестиції тобто порт мав відповідно обмежену пропускну спроможність, отже таким чином придбавши даний порт це вже не готовий відповідно об’єкт, він буде потребувати необхідних інвестицій, розширення можливості і це однозначно буде величезний плюс безпосередньо в цілому для економіки України. Хоч це є малий порт, але через нього буде доставлятися відповідна продукція, відповідно буде покращення обслуговування, і він буде приносити інвестору гроші. Щодо цього об’єкта приватизація під час війни дуже потрібна, щоб сюди вкладали кошти. Щодо спиртзаводів , вони є конкурентні і це призводить до збільшення ціни, тому я вважаю, що по спиртзаводам така приватизація є обґрунтованою на даний момент. Якщо не проводити приватизацію, то тоді би підприємства, які виїжджають з території яка окупована, або яка зараз знаходиться під обстрілами, то просто не мали би можливості, де розмістити свої виробничі потужності. А в наслідок малої приватизації вони мають можливість придбати завод, який стоїть та має лише стіни і дах, в нього вкласти необхідні кошти, до нього підвести необхідні комунікації і швидко запустити цей завод, що також буде позитивно впливати в цілому на економіку, тому що цей завод дасть нові робочі міста, необхідну продукцію і буде сплачувати податки, тобто від цього виграють усі. По окремим об’єктам мала приватизація має бути в такі часи. », - наголосив експерт.

Деталі у відео.