Через російську навалу величезна кількість українців була вимушена покинути свій дім і виїхати з України. Одною з країн, яка прийняла найбільше українців, стала Польща. Велика частина переселенців російськомовні й в іншій країні продовжують розмовляти російською, чого не можуть зрозуміти іноземці.

Як поляки ставляться до російської мови, що для них це означає, як реагують на російську від українців, чому їм не зрозуміла така позиція, як українці поводять себе в Польщі та як це впливає на обличчя України, розповів в прямому етері ГІТУ український філолог, польський юрист, засновник Познанського товариства імені Івана Франка Пшемислав Ліс-Маркєвіч.

«Поляки гірше ставляться до громадян України через факт спілкування російською мовою. Я не знаю майже жодного поляка, який би міг збагнути жахливе явище, як російськомовний громадянин України – це щось страшне і не вкладається в голову. Так було завжди, від 2014 року. Ті поляки, які осмислені, бо ж не всі відрізняють російську мову від української, то абсолютна більшість ошелешена таким явищем. Поляки, коли чують російську мову, то або здивовані, обурені чи ошелешені, збентежені. Коли поляки роблять зауваження щодо мовного питання, то російськомовні люди хамлять. Українці, як загал просто мовчать в цій справі, бо звикли в Україні, що це треба терпіти.», - розповів Пшемислав Ліс-Маркєвіч.

Коли поляки чують стільки російської мови і бачать стільки російськомовних людей, то почуваються некомфортно.

Деталі у відео.