У місті Ківерці Луцького району триває реконструкція очисних споруд міської каналізації, котрі не використовувались та були занедбаними більш як 10 років. На ділянці площею 70 соток будують сучасну очисну систему.

Про це Суспільному розповів директор комунального підприємства «Ківерціводоканал» Мирослав Семенюк.

З його слів, побутові та виробничі стічні води, які надходять зараз від двох тисяч абонентів, проходять лише грубу механічну очистку. Зараз будівельники зводять технологічну будівлю з місткістю для нечистот. Основний резервуар, куди мають потрапляти нечистоти, вже звели, – сказав будівельник Василь Сильвеструк.

«Зараз ми його (резервуар – ред.) будемо перекривати.Виставляються стойки, триноги, будуть закладатися регаля, пізніше вкладається фанера, в’яжеться арматура, сітка подвійна, заливається бетоном», – зазначив майстер.

У резервуарах для очистки та життя бактерій каналізаційні води очищатимуться під дією реагенту.

«Бактерія буде запускатися в перший резервуар, і вона в сприятливому середовищі повинна розмножуватися і переробляти ці нечистоти в якісний продукт. Коли вона пройде певні цикли, вода переходить на територію фільтраційних полів, де далі відбувається поступова очистка тих нечистот», – каже директор місцевого водоканалу.

Зі слів будівельника Валерія Ковальчука, після фільтрації очищена вода поступатиме в зрошувальний канал.

«Тут п'ять жолобів фільтраційних. Наразі укріплюється бетон. Б’ється арматура, потім усе засиплеться щебенем для фільтрації води», – зазначив будівельник.

На реконструкцію очисних споруд із бюджету витратять майже 60 мільйонів гривень. Усе обладнання для реконструкції закупили, – сказав Ківерцівський міський голова Олександр Ковальчук.

«Ми вже з запасом залишили місце, для того як що збільшиться кількість жителів, кількість абонентів, прийдеться будувати тут ще невеличку одну станцію очисних споруд», – розповів посадовець.

Введення в експлуатацію реконструйованих очисних споруд із пропускною спроможністю 350 кубічних метрів за добу, додав міський голова Олександр Ковальчук, заплановане на середину травня.