Вже у березні відбудеться масштабна індексація пенсій українців. Пенсійні виплати підвищать понад 10 з половиною мільйонам людей. Уряд обіцяє, що середній розмір індексації становитиме від 400 до 800 гривень. Водночас, багатьом пенсіонерам додадуть лише по 100 гривень..

Деталі майбутньої індексації пенсій стали відомі з проекту постанови Кабміну, який оприлюднено на сайті Федерації профспілок України.

Тож уже з наступного місяця завдяки індексації пенсії українців зростуть на 20%. Враховуючи важку ситуацію в країні зі зростанням цін, уряд вирішив дати надбавку до пенсії всім підопічним ПФУ. Проте на верхню межу надбавки встановлено обмеження.

«З урахуванням того, що в умовах дії воєнного стану витрати в першу чергу спрямовуються на національну безпеку та оборону та на здійснення заходів правового режиму військового стану, проект акту розроблено насамперед для забезпечення у 2023 році збільшення мінімальних виплат найбільш уразливим категоріям пенсіонерів, а також проведення індексації пенсій», - пишуть у пояснювальній записці.

Що потрібно знати про майбутню індексацію пенсій

  • Насамперед потрібно знати, що 20-відсоткова індексація аж ніяк не означає, що пенсія зросте на 20%. Справа в тому, що індексації підлягає лише розрахункова пенсія, тобто пенсія без усіх надбавок і додаткових виплат. А отже, фактичний відсоток підвищення буде нижчим за 20.
  • Середній розмір індексації становитиме 400-800 гривень.
  • При цьому уряд встановив верхню межу індексації. Навіть якщо у вас висока пенсія і розрахункова надбавка могла бути близько 2000 або вище, більше ніж 1500 гривень не дадуть. У бюджеті немає таких грошей, щоби пропорційно збільшити всі пенсії.
  • Індексація буде навіть тим громадянам, в яких розрахункова пенсія нижча за мінімальну, і кому її «дотягували» за допомогою доплат до розміру мінімальної. Хоча, зазвичай таку пенсію не індексують. Але, ймовірно, підвищення пенсії у них буде мінімальним.
  • Крім того, мінімально (лише на 100 гривень) підвищать виплати усім «молодим пенсіонерам», яким пенсії було призначено з 2020 до 2022 рік. Їм 20-відсоткової індексації також не буде.

Щоб забезпечити виплату індексованої пенсії протягом 2023 року, із бюджету доведеться додатково виділити 82 млрд гривень.