Україна в ході повномасштабної війни зіштовхнулася з низкою складностей. Блекаути не зламали українців, адже кожен купив батарейки для ліхтариків акумулятори для підзарядки гаджетів та навіть генератори!

Мамосюк Роман координатор "lets do it ukraine" у Волинській області розповів в етері ГІТу, як утилізувати наслідки блекаутів, себто батарейки, лампи, акумулятори та генератори.

«Дійсно останнім асом дуже багато людей накопичили павербанки, акумулятори, ліхтарі у великих кількостях. На жаль не усі думали, що потім з цим робити. Акумулятори та батарейки варто здавати на утилізацію і в жодному разі не викидати у звичайний смітник, тому що в подальшому це буде забруднювати екологічно середовище та загалом буде сприяти погіршенню екології.У Волинській області майже у всіх школах встановлені контейнери для збору батарейок, також у Луцьку встановлені оранжеві контейнери не лиже для батарейок, а й для ліхтарів, куди можна також здати їх. Також можна шукати у своєму місті, куди можна здати акумулятори та батарейки, щоб потім їх перетворили на павербанки для військовослужбовців», - розповів Роман.

Одна батарейка забруднює своїми компонентами близько 400 літрів води та 20 квадратних метрів грунту, таким чином вбиваючи 2 дерева. Тому, якщо ми викидаємо батарейки у звичайний смітник, як наслідок вони потрапляють до міського звалища, потім за деякий час вони не утилізовуються і тому через відсутність фільтрації від шкідливих домішок, ці шкідливі речовини потрапляють в грунт, а потім потрапляють у гронтові вони і відповідно впливають на наші життя.

Деталі у відео.