Про традиції українців поминання рідних, для чого поминають навесні, які традиції збереглись, чим Колодія відрізняється від Масниці, розповіла в прямому етері ГІТу доцент кафедри музеєзнавства, пам'яткознавства та інформаційно-аналітичної діяльності, кандидат історичних наук ВНУ Алла Дмитренко.

«Поминання є традиційні. Весняві поминання – це ставлення до предків у нас завжди культ предків був і є у віруваннях розвинений не тільки в поминальних, а й у весільних обрядах.
Є поминальні дні, вони приурочені не до якогось свята, а до пір року – до календаря, тобто ми маємо восени, взимку, навесні після великодня і влітку перед трійцею, зелена субота. Це своєрідне пошанування предків для того, щоб вони сприяли у господарській діяльності родині та селу. Є такий вислів де свічки там і мед тобто поминання завжди пов’язане з запалюванням свічок. Сьогодні ці поминання спрощені. Колись такі поминання називалися діди, дідівські суботи, а сьогодні називають батьківськими суботами», - розповіла пані Алла.

Свято колодія

«З понеділка прийде свято запостіня або колодія. Це бабське свято, тому що в основі весна. Його починали життєвою енергією, а це про жінок», - додала експертка.

Деталі у відео.