З 1 березня у Польщі запровадять нові правила перебування для українців, які знайшли прихисток від війни у цій країні.

Про це повідомляє "Апостроф".

Статус PESEL UKR

Навесні статус PESEL UKR стане обов’язковим для українців, які хочуть залишитись у Польщі. На його оформлення буде відведено тільки 30 днів. PESEL UKR називають особливий статус для переселенців. Він дає право українцям отримувати в цій країні соціальну допомогу, медичні послуги, також дозволяє працевлаштуватися та навчатися.

Раніше оформлювати PESEL UKR можна було за бажанням. Перебувати у Польщі можна було і без нього, тому не всі біженці оформлювали його. Зробити собі PESEL UKR можна було упродовж близько трьох місяців від дати перетину кордону.

Оплата житла у Польщі

Із березня українські біженці, які перебувають у місцях колективного проживання більше 120 днів, муситимуть платити за житло у розмірі 50% від вартості, проте не більше 40 злотих за добу. Із травня, якщо термін перебування перевищить 180 днів - 75%, проте не більше 60 злотих за добу.

Не оплачуватимуть житло такі категорії українців:

особи з інвалідністю;

пенсіонери та ті, хто потребує догляду;

вагітні жінки;

особи, які виховують дітей віком до 12 місяців або трьох і більше дітей.

Зараз програма "40+" забезпечує проживання та харчування українських переселенців. За цією програмою громадяни Польщі, які прихистили українців, отримують компенсацію від держави у розмірі 40 злотих за добу 120 днів з моменту першого в’їзду біженців у країну.

Зміни у соціальній допомозі

Якщо українці виїдуть за межі Польщі на більш ніж 30 днів, то статус PESEL UKR буде скасовано, а відтак - припиняться і всі виплати. Після повернення у Польщу статус і виплати можна буде поновити.

Документи для перебування та роботи

Передбачається визнання в Польщі електронного документа, доступного у додатку Diia.pl (еквівалент польського документа mObywatel), як документа на легальне перебування у Польщі. Документ разом із закордонним паспортом надаватиме право громадянам багаторазово перетинати кордон без потреби оформлювати візу. Також з ним можна буде виїхати до інших країн. Зміни до законодавства, які ще мають ухвалити, передбачають, що буде видалено положення про спрощений порядок отримання посвідки на тимчасове проживання у Польщі. Проте біженці зможуть легально перебувати в цій країні протягом 1,5 року – до 24 серпня цього року.