Нещодавно ми писали про те, як на вулиці Богдана Хмельницького, через поломку, тролейбус перегородив проїзд. Тоді автівки мусили об’їжджати його тротуаром, що спричиняло незручності водіям і перехожим.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» вирішили дізнатися, коли старенькі «рогаті» припинять курсувати містом та що про це думають самі лучани.

22 лютого, під час сесії міської ради, повідомили, що для луцького підприємства електротранспорту закуплять нові тролейбуси. Для цього міськрада внесла зміни до бюджету на 2023 рік. Ба більше, вони зазначають, що беруть участь у проєкті «Громадський транспорт в Україні 2». Це дозволить місту отримати 30 нових «рогатих», щоб забезпечити комфортний проїд громадським транспортом.

Лучани таку ініціативу підтримують та вважають, що оновлення автопарку це чудове рішення. Через здорожчання проїзду у маршрутках, багато людей пересіли на тролейбуси. Хоч їхати довше, проте дешевше. Але стан деякого транспорту просто вражає, тому оновлення, зазначають містяни, — необхідне.

«Я підтримую оновлення тролейбусів у місті. Зараз це дуже актуально, бо ціни на проїзд у маршрутках у двічі вищі. Коли є можливість платити шість гривень, а не 14, я обираю перший варіант. Нові тролейбуси дуже зручні, у них приємно їздити. Що не можу сказати про транспорт старого зразка. Пошарпані двері, незручні сидіння та планування, ще й їдуть вони довше, ніж нові », — розповідає Олександра, жителька міста.

Директор луцького підприємства електротранспорту Анатолій Миронюк повідомив, що проєкт отримання нових одиниць транспорту зараз активно працює. Він знаходиться на етапі актуалізації усіх необхідних документів.

«Луцька міська рада приймає участь у відомому проєкті «Міський громадський транспорт 2». По першому проекті ми прийняли 29 тролейбусів. Зараз іде актуалізація всіх документів», — каже пан Миронюк.

На запитання про кількість тролейбусів, у яких закінчується термін експлуатації, він відповів, що таких на балансі підприємства немає. Директор зазначив, що при капітальному ремонті транспорту, його можна використовувати ще раз.

«Якщо тролейбус пройшов капітальний ремонт, то його можна використовувати навіть коли він вже пройшов свій експлуатаційний ресурс. Немає такого визначення, що він має експлуатаційний термін», — розповів директор ЛПЕ.

Анатолій Миронюк каже, що зараз вони експлуатують до 100 тролейбусів. Проте запит громади — 10 000 пасажиромісць, який вони, на жаль, повністю покрити не можуть. Підприємство забезпечує лише половину необхідних місць, а іншу — автоперевізники.

«Підприємство здатне експлуатувати до ста тролейбусів. А міській громаді потрібно неменше, як 10 000 пасажиромісць в день. Звідси і виникає уся потреба. Ми забезпечуємо половину з цього. Решта — автоперевізники. Електротранспорт не скрізь може дістатися. Мережа охоплює центральні вулиці міста, а обслуговувати периферію не можемо, бо немає контактної мережі» — інформує пан Анатолій.

У департаменті економічної політики луцької міськради зазначають, що виділили з бюджету 3,5 мільйони гривень на закупку. Тепер вони проводитимуть тендер, аби купити декілька тролейбусів, щоправда, вживаних.

«З міського бюджету виділили 3,5 мільйони гривень, тепер будемо проводити тендер і купувати. Але це будуть не нові тролейбуси, а б/у», — розповідає директор департаменту Борис Смаль.

Також пан Смаль надав інформацію про тролейбуси, які мають надійти від проєкту «Громадський транспорт в Україні 2». За його словами, Луцьк може їх отримати до кінця 2025 року, але потрібно враховувати ситуацію в країні. Адже через повномасштабне вторгнення важко щось прогнозувати.

«Коли вони надійдуть ми не знаємо. Зараз Луцьк у цьому проєкті лише «потенційний переможець». Наприклад, за попередній «Громадський транспорт в Україні 1» ми отримували транспорт протягом двох років. За другий проєкт ми очікуємо надходження у 2024-2025 роках. Через війну важко робити прогнози», — кажуть у департаменті.

До слова, якщо вас не влаштовує якість надання послуг громадського перевезення, ви можете надіслати скарги за посиланням. На сайті можна обрати категорію питання, вказати свої дані, опис проблеми та прикріпити фото, якщо такі є.