Вчора відбулось засідання синоду Православної церкви України, на якому ухвалили ряд важливих рішень. Серед таких одне стосувалось переходу єпархій на новоюліанський календар.

 Як пройшло засідання, що дасть перехід на новоюліанський календар, коли він відбудеться, навіщо дали стільки часу до його введення в дію, як сприймають цю новину віряни, а також про дозвіл Волинській та Тернопільській єпархіям створити монастирі, розповів в прямому етері Михаїл митрополит Луцький і Волинський.

«Питання календаря вже давно обговорюють, бажають цього тому що дисонанс, який нам достався, як спадок російської церкви – людей вводив в дискомфорт.  Це рішення є достатньо важливим, воно дає можливість парафіям сьогодні прийти логістику, який день ми сьогодні проживаємо, тобто живемо і свідським і духовним життям в одне й те саме число та день – це гармонізує спільноту та життя держави і церкви. Ми давно цю справу ініціюємо. В нас є частина парафій які на сьогодні провели збори і заявили про готовність з 1 січня так жити, є парафії яким ще необхідно до кінця пояснити своїм парафіянам, що відбувається і про позитив цього календаря. Ми залишили цим парафіянам можливість перейти на цей календар свідомо, а не по наказу. Наша єпархія проголосувала, щоб звернутися з правом перейти на цей календар з 1 вересня і мати можливість свідомо прийняти новоюліанський календар.», - поділився луцький митрополит.

 Це лише звичка святкувати Різдво 7 січня, а так взагалі Різдво святкується 25 січня.

«Ми бачимо тільки гармонію особливо з європейською спільнотою, ми ж належимо до них. Європа так святкує і ми так святкувати. Потім люди будуть поінформовані – рік, 2, 3 це все пройде гарно і гармонійно.», - запевняє митрополит Михаїл.

Це рішення затвердить священний сенод, який відбудеться в травні.

Треба роз’яснити і люди до цього підійдуть свідомо. Наші люди освідчені і свідомо приймають рішення про краще життя і побут.

43 парафії на Волині вже перейшли в ПЦУ з Московського патріархату.

«Спротив завжди є. але великого спротиву переходу парафій немає.», - запевняє митрополит Михаїл.

Про створення 5 нових монастирів на Волині та Тернопільщині дізнавайтеся у відео.