Служба безпеки України викрила на системній корупції двох чиновників Державної служби України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпеки), які разом зі спільником брали хабарі за пропуск поза чергою вантажівок через міжнародний пункт пропуску "Ягодин".

Про це повідомляє пресслужба СБУ у Волинській області.

Співробітники Служби безпеки затримали трьох осіб під час одержання чергової партії хабарів 6 лютого у Луцьку.

Двоє посадовців налагодили злочинний механізм отримання грошей від вантажних автоперевізників. До своєї афери вони залучили третього – колишнього працівника Департаменту надання адміністративних послуг на наземному транспорті Укртрансбезпеки.

Зловмисники пропонували своє сприяння у пропуску поза чергою (через внесення в «Систему онлайн-бронювання місця в черзі для перетину державного кордону для міжнародних вантажних перевізників» (єЧерга)) транспортних засобів через міжнародний пункт пропуску "Ягодин".

Свої “послуги” посадовці оцінювали в 100 доларів США за один автомобіль.

Співробітники СБУ задокументували кілька таких фактів отримання неправомірних коштів. Також встановлено, що зловмисники вимагали хабарі і від волонтерських організацій та благодійних фондів.

Як повідомляє пресслужба Волинської обласної прокуратури, спільники встигли одержати 1200 доларів США.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), трьом фігурантам повідомлено про підозру. Наразі вирішується питання щодо запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Посадовцям загрожує покарання до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Заходи з викриття правопорушення проводили співробітники Управління СБУ у Волинській області за сприяння Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, а також Укртрансбезпеки, спільно зі слідчими Національної поліції за процесуального керівництва Волинської обласної прокуратури.