У фейсбуці виникла нова суперечка відносно всім відомого російського мультфільму "Маша та Ведмідь". Цей мультсеріал мав широку географію показів та полюбився також і українським дітям.

 Проте, що в собі несе цей мультфільм з позиції прикладу дітям, чи має він якийсь позитивний приклад для наслідування, які звички та поведінку може перейняти дитина від головної героїні, розповіла в прямому етері ГІТу  Христина Шабат керівниця Центру гідності з прав дитини УКУ.

«Цей мультик нічому не навчає наших дітей, тому що його сюжет полягає в тому, що маленька дівчинка приходить в чужу хату все руйнує, трощить, знищує, і навіть не вибачається, і йде собі далі без покарання за вчинене, більше того сміється з того всього. Єдине, що діти зможуть навчитися з цього мультика – це робити так само. В ньому немає елементів дружби, підтримки , взаєморозуміння ітд. Коли діти дивляться такий мультик вони думають, що це є окей.», - поділтлася своїми думками Христина Шабат.

Це не є українська традиція виховання дітей.

«Ми розуміємо, що батьки вмикають дітям мультики тому що вони хочуть для себе добре психічне здоров’я і трошки вільного часу, тому не завжди слідкують за тим, який контент споживають діти, якщо дітям подобається, то окей. Але потім, діти пробують робити такі ситуації вдома. Мультфільм – це краща версія казки, щоб діти розуміли краще різні поняття. Якщо мультик нічого не навчає, то навіщо такий мультик? Мультик має навчити чогось дитину, наприклад, що таке дружба і допомога.», - розповіла пані Христина.

Мультик Маша і медвідь – це внутрішньо російський продукт, розрахований на внутрішнього споживача, який демонструє цінності країни, демонструє, як виховують російських дітей просто так сталося, що цей продукт сподобався іншим країнам і набув широкого розголосу. Але чомусь ніхто не задумувався над тим, що він не є корисним.

Альтернативи контенту від Христини Шабат:

1. Онлайн садочок Нумо на ютубі «Пташеня. Дитячий простір» чи «Юнісеф»

2. Книга-мандрівка Україна

3. Щенячий патруль чи Маленькі поні чи щось де добро перемагає зло

4. Ада Твіст на Netflix

 5. Старий добрий повнометражний Дісней. «Фіксики» я до слова теж передивилась. Вони на перший погляд наче вау… але … хочете дізнатись шо там зарито? Бо з точки зору освітнього процесу взагалі не вау.

Деталі у відео.