Відбувся саміт Україна — ЄС, в рамках якого до України під час війни завітали всі керівники Євросоюзу та єврокомісари. Також Урсула фон дер Ляєн сказала що Україна стане членом ЄС.

Що це означають її слова, для чого представники Євросоюзу приїхали до України, чи будуть підтримувати і надалі, чого чекають від нас, які документи підписали в рамках саміту, на що вони спрямовані, що було сказано в аналітичному звіті по Україні, як змінилась політика Євросоюзу, розповів в прямому етері міжнародний оглядач, кандидат історичних наук Єгор Брайлян.

«Варто зазначити, що за цей рік що минув, Україна в червні отримала кандидатський статус – це по суті передостанній етап перед членством в ЄС. Формально для України необхідно формально лише провести переговори про вступ до ЄС, але єврокомісія надала нам статус кандидата лише з 7-ма рекомендаціями, які стосуються реформ в судовій сфері, антиолігархічна боротьба, законодавство про медіа та інші. За цей час було виконано частину цих семи вимог, але не всі. Як на мене, євро-комісари та лідери ЄС приїхали до Києва, щоб самим побачити, що зроблено, що ні. ЄС нас підтримує – це і військова допомога, фінансова, гуманітарна допомога і вони приймають українських біженців.», - розповів міжнародний оглядач.

Важливо, що було підписано 2 документи: про стратегічні природні ресурси, інший - про доручення України до програми єдиний ринок – це програма ЄС для підтримки малого та середнього бізнесу, що дуже важливо для України. Разом з тим про перспективу переговорів говорити рано. Але вони нас підтримують і підтримуватимуть до нашої перемоги.

Деталі у відео.