В Головному управлінні розвідки України заявили про можливість провокацій 11 березня на кордоні з білоруссю, куди нібито має приїхати кремлівський пропагандист соловйов. Крім того можуть бути обстріли і загиблі з білоруської сторони, щоб втягнути білорусь в участь у війні проти України.

Чи варто чекати якоїсь масштабної провокації, для чого ворогу нова пропагандистська ІПСО, що робити Україні, якщо лукашенко і справді дасть команду до наступу, в етері ГІТу розповів політолог Андрій Смолій.

«На мою думку це може бути щось на кшталт того, коли відбулись провокації в брянській області московії. Вони розкрутили цю ситуацію з "мальчиком Федей" чи як його там звати і власне з обстріляними автомобілями і після цього протягом тижня крутили це на своїх пропагандистських ЗМІ. Плюс вчорашній масштабний обстріл вони символічно присвятили так званому акту помсти, як вони це називають. Я думаю може бути щось схоже», — висловив свою думку Андрій.

З його слів провокація може бути, проте він не схиляється до думки, що вона буде масштабною, оскільки для цього ворогу доведеться остаточно залучати білорусь. Проте для пропагандистських цілей та для прив'язки білорусі до війни росії та України це можуть використати.

«Для чого в принципі наш Генштаб, Головне управління розвідки про це повідомляють? — для того, щоб інформаційно зірвати цю можливу провокацію», — пояснив політолог.

Також Смолій розповів для чого росіянам таке ІПСО:

«Їм потрібно певною мірою постійно підживлювати своє оце бидло-населення, їм потрібно максимальною мірою тримати в тонусі свої так звані збройні сили і їм необхідно виправдовувати можливу мобілізацію».

Наостанок він роз'яснив, що при умові здійснення цієї провокації з жертвами чи без на території білорусі, для нас це не має ніякого значення:

«На це звичайно офіційно ми маємо відреагувати, надати якісь пояснення надати, але не воєнним шляхом, — сказав Смолій, але зауважив: — Якщо дійсно буде якась операція, що стосуватиметься української території, якщо будуть якісь речі, які стосуватимуться заходу білоруських чи російських військ, а в них де-факто одна вже армія, то Україна звичайно повинна давати відсіч. Тобто ті особи, які конкретно вриваються на територію України, вони повинні бути або затримані, якщо є можливість в цьому, або знищені, як відповідно окупанти, третього не дано».