В листопаді минулого року була зареєстрована петиція про перейменування росії на московію, яка набрала необхідну кількість голосів. Президент відповів на цю петицію, зазначивши, що це питання потребує грунтовного опрацювання в площині історико-культурного контексту та з огляду на міжнародно-правові наслідки.

Про які наслідки йдеться, яким боком Русь до росії, чи можна повернути історичну назву московії та як її називати в Україні, розповів в прямому етері ГІТу історик, політолог, політичний консультант Олександр Палій.

«Московщина ніяк до історії Русі не була причетна, не називалась Руссю в часи Київської Русі, у нас є багато літописних підтверджень цьому. Тому, повернення назви московія чи московщина є дуже коректна і правильна, а головне, своєчасна постановка питання. На мій погляд, це буде відповідати історичній справедливості, якщо ми подивимось як називалася росія 400 років тому, то назва була московське государство. Відповідно, на Заході і на Сході називали - московія. А в Україні московщина – це відповідає нашій історичній достовірності, більше того, самі москвитяни назвали себе років 400-500 років тому - масквітянє в множині, а один – москвітін. Це повернення до правдивої, натуральної назви. На мій погляд, краще назвати московщина, ніж московія, адже ніхто не може заборонити нам називати росію так, як є в нашій мові.», - розповів історик.

Деталі дивіться у відео.