Законопроект 9103 «Про інститут реєстрованих партнерств» здійняв хвилю хейту відносно авторів проекту і його самого.

Чому цей законопроект не досконалий, чи актуальний він на даний момент, в етері ГІТу розповів юрист, директор центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

«Законопроект не досконалий, але актуальний, він на часі. Ще в 2022 році була петиція до президента України з пропозицією унормувати так званий Інститут цивільного партнерства, який існує на Заході, практично по всьому світу для того, щоб узаконити якось ввести в правове поле стосунки ЛГБТ-спільноти, а також тих людей різностатевих — чоловіка і жінки, які офіційно не оформили шлюб, але живуть разом, ведуть спільне господарство», — пояснює Олександр.

Він пояснив в чому цей законопроект є невдалим:

«З одного боку, в першій статті вони ніби обіцяють, що можна укласти шлюб між одностатевими і різностатевими партнерами, а в другій частині пишуть, що цей шлюб укладається лише, якщо він не суперечить іншим нормам законодавства. Інші норми якраз забороняють укладати шлюб між одностатевими партнерами, тобто ні те ні се».

Також Сергієнко зазначив, що також невдало вибраний термін, оскільки в інших країнах світу в цій ситуації називають цивільним шлюбом.

Більше дивіться в відео: