ПВК "Редан" - це агресивна молодіжна субкультура, яка займається масовими бійками. Рух зародився в росії, де підлітки влаштовували заворушення в торговельних центрах.

Члени ПВК "Редан" збираються у великі групи і влаштовують масові бійки з національними меншинами або представниками інших субкультур.

Чи може ця субкультура загрожувати українцям розповів в прямому етері ГІТу історик, голова Крайової Пластової Ради Юрій Юзич.

«Загалом нічого особливо не відбувається. Те, що приходить з росії в якомусь загрозливому стані – це насправді боротьба двох великих напрямків субкультур, де є гопники та скінхеди(агресія і культ сили), а з іншого боку є напрям неформальних груп, які захоплюються японським аніме.  Рьодан – це  герой в аніме мисливець проти мисливця. В росії ця субкультура"Рьодан" владою не контролюється, і російська влада розуміючи проблему почала їх щемити., - розповів історик.

"В нас це поширилось через декілька причин: з одного боку це молодь через телеграм канали читає російський мотлох і почали у нас такі групи створювати. В цілому ті,які бігали по Україні – це не були ті Рьодан, а були ті, хто саме шукали цей "Рьодан."Те, що підлітки читають досі російську інформацію та наслідують російське, то це не зміниш за один день. Потрібно будувати реальне громадянське суспільство, яке охоплювало б більшість молоді.", - наголосив пан Юрій.

Деталі у відео.