В Україні побільшали випадки застосування "сірих" схем в різних сферах економіки, зокрема це стосується підакцизних товарів.

В яких сферах працюють ці схеми, в яких галузях ситуація найкраща, що впливає на зниження та збільшення тіньового доходу в різних галузях, звідки постачалась контрафактна продукція раніше, що відбувається зараз, розповів в прямому етері ГІТу економіст, координатор Економічної Експертної Платформи Олег Гетьман.

«Ми в цьому році, як фахівці аналітичних центрів "Інститут соціально-економічної трансформації" зробили дослідження, розрахували рівень тіні за останні 5 років по трьом підакцизним групам і виявили, який був рівень тіні і втрат держави у 2022 році і попередніх роках. Найкраща ситуація в нафтогазовій галузі(бензин, дизель, газ) за три роки рівень тіні впав з 27% до 11% і зараз втрати держави на рік оцінюються лише в 10 – 12 мільярдів гривень, трохи гірша ситуація в алкогольній галузі, але теж є позитивні тренди: за 5 років тінь знизилась з 41% до 36% - показник ще шалений, третина алкогольної галузі в тіні, але тренд йде на зниження. Найгірша ситуація в табачній галузі, там тінь зросла від 14%-20%, втрати держави на рік близько 19-20% мільярдів гривень.», - розповів економіст

В кожній галузі є низка факторів, які впливають на них і призводять до збільшення чи зменшення відсотку тіні в галузях. Також це складно контролювати.

Дізнавайтеся деталі у відео.