Багато українців дивляться виступи нашого президента під час телемарафону. І мало хто знає, що промову на сотий день війни він виголошував у футболці, яку йому передала уродженка Любешова Катерина Ковальчук.

Дівчина створює унікальний авторський патріотичний одяг, який залюбки купують в різних куточках світу, - пише Вісник+К.

Юристка з талантом дизайнера

Ще зі шкільних років Катя захоплювалася творчістю, мріяла бути дизайнером інтер’єрів, але освіту вирішила здобувати юридичну.

– Старший брат вчився в Одесі, і я туди пішла, щоб разом бути, – посміхається. – Хоча навчання мені подобалося. Я закінчила із червоним дипломом, але все одно розуміла, що це не те, чим хочу займатися.

На вручення диплому дівчина прийшла в сукні, створеній за власним дизайном. Ще тоді, навіть не усвідомлюючи того, вона зробила перший крок до улюбленого заняття, яке принесе успіх.

– Закінчила навчання і поїхала додому. Хотілося побути поруч з рідними, – продовжує Катя. – Водночас сидіти без діла не могла. Що я тільки не робила. І декоруванням весільних залів займалася, і кендібари готувала. Була як експериментальна лабораторія, звідси й назва «KateLab». Потім захопилася пошиттям екслюзивної мереживної жіночої білизни. Роботи виставляла в інтернеті, так знайшла перших клієнтів. Згодом зрозуміла, що час мені розширятися, бо сама не встигаю все шити, тому у 2017 році переїхала до Луцька.

Дівчина розповідає, що ніяких спеціальних курсів не закінчувала і творила, як підказувало серце. Згодом взяла помічницю. Катя шила білизну, а напарниця – хатній одяг: піжами, халати. Пізніше додалися футболки. Все було хорошої якості, добротне, тож швидко знайшли своїх прихильників на ринку.

– Хто цінує оригінал, то вибирає нас, – додає дівчина. – Тканину купуємо якісну, не лишень українських фабрик, а й італійських, турецьких. Війна змінила життя кожного. І ми на деяку мить зупинилися, щоб зрозуміти, як рухатися далі. Я люблю зручні, практичні речі нейтральних кольорів. Захотілося до наших футболок додати щось виключно українське. Не люблю наляпаних малюнків, тим більше нецензурних фраз. Ціную мінімалізм. Так з’явився тризуб на футболці.

Це авторська задумка Каті Ковальчук, а тепер її фішку підхопили інші та масово штампують подібні речі.

Несподівану ідею підказала мама

У дівчини час розписаний буквально по хвилинах, тому дуже цінує можливість вирватися додому. Там панує особлива атмосфера і часто народжуються грандіозні ідеї.

– Якось ми з мамою сиділи на кухні, розмовляли, а по телевізору виступав Зеленський, – пригадує дизайнерка. – Мама глянула на нього і питає: «Катю, а чого він ще не у твоїй футболці?» Може, і пожартувала, але її слова засіли в голові, не давали спокою. У той же вечір я почала діяти. Прокрутила кілька варіантів, як мої футболки можуть потрапити до Зеленського. Боялася, сумнівалася, але таки наважилася у соцмережах запропонувати українським політикам свої футболки у подарунок.

Дуже тішилася, коли отримала відповідь від відомого в державі діяча, прізвище якого Катя не хоче розголошувати. Правда, він наполіг, що купить речі, які йому дуже сподобалися. Катя вирішила скористатися такою нагодою та попросила передати Зеленському теж аналогічний гостинець. Звичайно, великих ілюзій не мала, адже розуміла, що він може їх і не отримати… А коли побачила, що на сотий день війни Володимир Зеленський виступав по телевізору у футболці від «KateLab», плакала від щастя!

– Сумніву не було, бо я бачила нашу фірмову нашивку, – додає дизайнерка. – Вся моя команда була горда, що президент оцінив наше творіння. Водночас, болить серце за те, що визнання прийшло у такий скорботний момент, адже триває війна, гинуть люди, перемога дається великою ціною. Ми теж долучаємося до допомоги ЗСУ і частину коштів від продажу передаємо на армію.

Речі від волинянки знайшли своїх клієнтів по цілому світі. І не лишень у Європі, відсилали замовлення до Японії, Австралії і навіть в Африку хтось передавав!

– Писали нам і з росії, але побачивши їхній прапор, ми одразу заблокували користувача, бо з ворогами не працюємо! – додає Катя.

Коли розповідаємо про таких талановитих молодих людей, відчуваємо особливу гордість за наше майбутнє. Вони цінують своє, рідне, і несуть українську культуру в світ!

Звичайно, Катя втомлюється, і хоч має вже хорошу команду помічників, все одно основні робочі питання на ній. Тому, щоб відпочити, перевантажитися, на кілька днів їздила в італійський Мілан на виставку мод. З цікавістю роздивлялася роботи світових дизайнерів.

Слухаючи цю дівчину, подумала: а що, як через кілька років поруч зі світовими модельєрами свою колекцію представлятиме волинянка Катерина Ковальчук? З її цілеспрямованістю й талантом все можливо…

Руслана СУЛІК