Україна зможе стати членом НАТО лише після підписання відповідної угоди з росією.

Таку заяву зробила віце-спікер парламенту Угорщини Дора Дуро в інтерв'ю пропагандистському виданню Известия.

За її словами, схвалення з боку країни-окупанта нібито має дозволити Україні вступити до Альянсу без ризиків для своєї безпеки.

«Поки кордони України оспорюються і продовжується збройний конфлікт, навіть власні правила НАТО виключають приєднання Києва до Альянсу. Без ризику початку війни вступ України можливий лише в тому випадку, якщо росія схвалить це через певну угоду», — заявила Дуро.

Віце-спікер, яка є представником ультра-правої партії «Наша батьківщина», також звинуватила Україну в нібито утисках національних меншин.

«Керівництво України намагається обмежити права угорців та інших нацменшин, особливо у сфері використання мови. У світлі збільшення військової допомоги Київ ще менше потребує компромісу та гарантує адекватні права корінному угорському населенню Закарпаття», – повідомила Дуро.

У МЗС уже відреагували на ці заяви. Спікер зовнішньополітичного відомства Олег Ніколенко зазначив, що Україна не потребує дозволу кремля, щоб стати членом Альянсу.

«Україна має суверенне право вільно обирати засоби безпеки. Це право неодноразово підтверджувалося на рівні всіх держав-членів НАТО, включаючи Угорщину. Небезпечно, коли окремі угорські політики намагаються ставити безпеку євроатлантичного простору залежно від забаганок Москви», – наголосив Ніколенко.

Він додав, що українське членство лише посилить НАТО і дозволить унеможливити повторення російської агресії в Європі в майбутньому.