26 квітня в Луцьку провели "Економічну екскурсію" для переселенців, де людям розповіли про діяльність майже сотні підприємств Волинської області.

Екскурсію організували на маршруті тролейбуса № 15, – розповіла Суспільному екскурсовод і фахівчиня служби зайнятості Юлія Харічкова.

"Всі підприємства, які будуть траплятися на нашому шляху, а також ті великі підприємства, де працюють понад тисячу осіб, які є ринкоутворюючі у нас, в місті Луцьку", – сказала працівниця служби зайнятості.

Прийшла на екскурсію переселенка із Маріуполя Ілона Семенчук, яка вже рік проживає в Луцьку. Говорить: у рідному місті працювала на металургійному заводі Ілліча машиністкою крана. У Луцьку, з її слів, роботу знайти не може.

"Зараз проблеми з роботою, вцілому, через війну. Та й спеціалізація дуже вузька. Важко знайти, особливо в Луцьку. Ми думаємо, що можливо поїдемо до Києва, тому що Луцьк маленьке місто і тут такого нічого немає", – каже жінка.

Під час екскурсії слухала про роботу найбільших підприємств міста. 50-річна Людмила Жукова із Авдіївки Донецької області. Говорить: за рік життя в Луцьку роботу не знайшла.

"Вже такий вік і я російськомовна. Шукала роботу продавця. Ну ось поки підшукую", – сказала жінка.

"Економічну екскурсію" цього дня відвідали 20 людей, – розповіла регіональна координаторка програми для переселенців "Єднання заради дії" Ірина Пилипенко. Жінка родом з міста Вугледар Донецької області. Через місяць після того, як переїхала до обласного центру Волині, знайшла роботу.

"Я декларувала, що буде сьогодні буде деість людей, але зібралося 20. Я кинула клич, як то кажуть. Цифра подвоїлася. Мені дуже приємно, що не дивлячись на погоду дівчата зібралися", – сказала координаторка.

Загалом на Волині офіційно зареєструвалися понад 53 тисячі внутрішньо переміщених осіб, із яких на обліку як безробітні перебувають 300 людей, – зазначила директорка обласного центру зайнятості Алла Куцин. Додає: такі екскурсії планують проводити й надалі за запитом переселенців.