Війна застала відомого співака з Луцька Дмитра Монатіка в Барселоні з дружиною та дітьми, а в липні він повернувся в Україну. Артист їздить світом з благодійними концертами й уже запланував тур Україною.

Більше про його діяльність пише 24 канал.

Як Монатік допомагає Україні під час війни

В Україну Монатік повернувся тільки на шостий місяць війни. Однак з квітня 2022 року долучався до благодійних концертів «Доброго вечора! Ми з України» і разом з іншими артистами збирав гроші на гуманітарну допомогу у фонд Маші Єфросиніної. Водночас його Monatik Corporation закуповувала ліки, гуманітарну допомогу на передову на мільйони гривень і навіть виділяв гранти молодим музикантам, художникам, аніматорам.

У квітні 2022 року Monatik випустив реп-композицію «ArtOборона», яку присвятив усім захисникам України, і саме вона поклала початок його однойменному туру на підтримку Батьківщини, що стартував у серпні. Він давав концерти по всьому світу – від Польщі до Ізраїлю – і зібрав більш ніж 20 мільйонів гривень.

«Подібні звіти ніколи не були моїми принципами. Весь час я вважав за краще робити гарні справи і не кричати про це. Проте розумію, що несу відповідальність перед кожним, хто приходить до нас на концерти та стає частиною нашого спільного фронту, – коментував Monatik.

19 травня стартує всеукраїнський тур «ART Оборона», з яким співак об'їде понад 20 міст, щоб зібрати гроші на допомогу дітям, сім'ям з деокупованих, прифронтових територій.

Крім того, Монатік дає концерти для військових, прикордонників, лікарів та поліції, під час масованого обстрілу України виступав для дітей у бомбосховищі Охматдиту, зустрічався з пораненими воїнами у Львові.


Чому Монатік не пішов воювати

Про повномасштабне вторгнення Росії Монатік дізнався від дружини Ірини, вона розбудила його о 5 ранку 24 лютого криками: «Почалася війна! Бомблять усі наші міста». Він ніби щодня звинувачував себе за те, що перебував у відносній безпеці, і навіть радився зі знайомими-військовими, щоб теж взяти в руки зброю. Однак ті відповідали: «Дімо, тебе тут ще не вистачає з твоїм військовим досвідом».

«Я не можу уявити, що когось убиваю. Я готовий виходити на артфронт, – казав Monatik у червні, до того, як повернувся в Україну.

Тоді як в інтерв'ю Маші Єфросиніній додав, що не міг покинути сім'ю: «У нас одна валіза. Ми не знаємо, куди нам їхати, що нам робити. Нас позбавили життя. І нам треба щось думати. У нас двоє маленьких дітей. І я не можу в такий складний час, коли ми абсолютно нічого не розуміємо, просто взяти й все: «Я пішов». Я не міг залишити їх напризволяще».

Що каже про концерти в Росії після 2014 року

Монатік не приховує, що виступав у Росії після окупації Криму та війни на Донбасі. Він їздив туди до 2015 року, бо шукав швидкої популярності. За його словами, тоді в шоубізі були інші правила: «Відчувалося, що доки пісня не стане популярною в Росії, то й в Україні вона не так сильно грає».

Однак з концертами в країні-агресорці артист зав'язав 2015 року, адже «збагнув, що не може, почувався дискомфортно». Великі гроші й масштабні перспективи його не спокусили, тому що, як каже, завжди думав про творчість і людей.

Де зараз сім'я Монатіка

Більш як рік війни сім'я Монатіка – дружина Ірина Демічева та сини Платон і Даня – жила у Варшаві й час від часу вибиралася на концерти батька в Європі. Наприкінці березня 2023 року вони нарешті повернулися додому в Київ. Артист зустрів їх з кульками, чим розчулив і зіркових друзів, і кохану.

«Дім, милий дім. Я люблю тебе, Монатік. Безмежно дякую за такий прийом вдома», – писала Ірина. Зараз вони мешкають у приватному будинку в котеджному містечку під Києвом і проводять багато часу разом.