Волонтерський проєкт про мову "Р.І.Д." у межах підпроєкту "Оселя голосів та історій" хоче зібрати аудіозаписи людей з усієї країни з різними говорами для їх подальшого оцифрування й вільного користування охочими.

Про проект, головні цілі та як створюється проект розповіла в прямому етері ГІТу Іванна Світляр – очільниця ГО «проект Р.І.Д »

«Проєкту рід вже близько 7 років, ми сім років працюємо над тим аби українська мова звучала розлогіше, пояснюємо, що суржик та діалект – це не одне і те ж, власне, над цим ми працюємо, мова буває різною, різна мова прийнятна і хочеться пояснити, що не всяке навчання нудне і ми робимо свою справу за допомогою гри, як інструменту через соціальні мережі. В нас великий спектр активності, вся ця активність волонтерська. », - розповіла пані Іванна.

Очільниця зазначила, що хоче, аби люди навчилися вичленовувати діалекти, розуміти, що це їхній спадок, бо це те, що існує на нашій землі століттями, це той природний розвиток мови, який зберігається, а суржик — це вплив іншої мови.

«Суть проекту в тому, що важливо показати, що кожен регіон України має власні діалекти, тобто будь-хто, хто хоче дізнатися свою мовну ідентичність, познайомитися ближче із власним мовленням може записати найяскравіших мовців свого дому, родини і надіслати аудіо запис тривалістю до 5 хвилин на пошту нам. Пропоную перейти на сайт Оселя голосів та історії аби дізнатися про це більше та зможете надіслати нам свої аудіо записи», - розповіла Іванна Світляр.

Прийом аудіо триватиме до травня, потім ще два місяці волонтери проєкту будуть впорядковувати їх та транскрибувати.

Деталі дивіться у відео.