Україна давно просить західних партнерів про надання винищувачів, адже в рамках очікуваного контрнаступу кожен літак буде нести вирішальну роль.

Чи нададуть Україні винищувачі F-16, в чому важливість цих літаків для контрнаступу, чому країни Заходу відтягують надання F-16 та що вони вирішили надавати Україні нині, в етері ГІТу розповів військовий експерт, політолог Дмитро Снєгирьов.

Він нагадав про останнє повідомлення таблоїду "The Economist", де говорилось про те, що країною-окупантом знищено 60 українських літаків, що складає приблизно 40% від загального наявного складу.

Проте, як пояснив Снєгирьов, це не може складати 40% наявності:

«Згідно відкритих джерел інформації на початок широкомасштабного вторгнення в Україну на озброєнні ЗСУ було близько 100 бойових літаків різних модифікацій. Відповідно, коли говорять по 60 знищених літаків, то це приблизно 60%, але ніяк не 40%».

Відтак Дмитро зазначив важливість реальної кількості цих літаків:

«Це є один з елементів маніпуляцій, коли говорять про можливість чи то неможливість постачання літаків F-16, які мають бути вирішальним фактором щодо українського контрнаступу».

Також він пояснив, що проблема полягає у економічній площині, адже для того, щоб урівняти сили України та росії в плані бойової авіації, необхідно багато винищувачів. Якщо до початку вторгнення в України було 100 літаків, то у рф — 1000.

«Це скільки літаків нам мають передати країни НАТО і Сполучені Штати, щоб ми вирівняли баланс сил у повітрі — 1000? Чи є вони у США і країнах НАТО? Друге: давайте говорити про те, що вартість б/у F-16 коливається десь до 25 млн/од. Нескладна арифметика дозволяє порахувати, що 25 млн помножити на 1000 — достатньо грубі гроші», — сказав політолог.

Наостанок військовий експерт зазначив до якого висновку дійшов Захід:

«Тому країни Заходу сіли за калькулятор, порахували і вирішили, що питання ліпше вирішити за рахунок постачання українській стороні систем ППО, що власне і відбувається. Тільки за останній місяць нам передали 3 країни системи ППО дальнього радіусу дії. Мовиться про Patriot, які здатні вражати аеродинамічні цілі на відстані до 150 км».

З його слів, така відстань дозволить тримати під контролем всі глибинні території України.