З Польщі до Німеччини курсує безкоштовний потяг для біженців із України, повідомляє Ukrainian in Poland. Таким чином українці мають можливість безоплатно дістатися німецького міста Ганновер, яке ще приймає біженців, на відміну від інших регіонів Німеччини.

Потяг забезпечує залізничне сполучення між Перемишлем (Польща) та Ганновером (Німеччина). Через великий потік бажаючих, курсування евакуаційного потягу продовжили на квітень.

Безкоштовний потяг Перемишль – Ганновер: розклад

Безкоштовний залізничний рейс почав курсувати з грудня минулого року. Починаючи з 2 квітня, скористатися потягом можна через день по парних числах. Згідно з установленим розкладом, із Перемишля потяг вирушатиме о 22:30, а до Ганновера (Messe/Laatzen) прибуватиме приблизно о 16:00.

На своєму шляху евакуаційний потяг Перемишль – Ганновер робить одну транзитну зупинку, це місто Франкфурт на Одері. Сюди, відповідно до актуального розкладу, потяг прибуватиме приблизно о 10:00 (можливі затримки).

Як скористатися потягом

Бажаючі скористатися потягом мають просто прийти на платформу перед відправленням потягу. Квитки, реєстрація, проїзні документи не потрібні.

Тим не менш, першочергово на місця в гуманітарному потязі можуть претендувати:

  • особи з браслетами від польського Червоного Хреста (детальніше про те, хто отримує ці браслети, читайте нижче в статті);
  • сім’ї з дітьми;
  • люди похилого віку;
  • особи з обмеженими фізичними можливостями.

Потім на посадку допускаються інші біженці. Щоб отримати додаткову інформацію щодо розкладу та умов посадки на потяг можна звернутися до волонтерів або співробітників Червоного Хреста. Якщо не вдалося сісти на потяг, також треба звернутися до волонтерів. Трапляються ситуації, коли місць може виявитися менше, ніж бажаючих їхати. Тоді волонтери розселяють людей, які залишилися, в гуманітарний центр в Перемишлі. Також вони отримують спеціальний браслет, який гарантує їм місце на наступному рейсі.

Що робити громадянину України після прибуття в Ганновер?

На вокзалі Ганновера Messe Laatzen українських біженців зустрічають волонтери. Якщо люди планують їхати далі, їх відвозять на головний вокзал міста, де українці за бажанням можуть продовжити безплатну подорож (якщо є місце призначення. Для цього треба отримати в пункті первинного прийому біженців на вокзалі безплатний квиток helpukraine, за допомогою якого можна буде їхати далі в будь-яке місто Німеччини. Такий квиток дає право на безплатну поїздку в один кінець у вагоні 2-го класу.

Якщо в українців немає до кого звернутися за допомогою в Німеччині, вони можуть залишитися в Ганновері в таборі для переселенців. Працівники їх відвезуть у табір автобусами. Там українці можуть отримати гарячу їжу, спальне місце, послуги перекладача та іншу інформаційну чи гуманітарну допомогу. Від табору до вокзалу кожного дня о 10:00 та о 12:00 курсує безплатний автобус.