1 травня кращим історичним фільмом серед короткометражок став фільм «Непрості листи» Марії Яремчук — про шлях 57 тисяч листів остарбайтерів Київщини, написаних у 1940-х роках, до їх адресатів у наші дні.

Коли і як виникла ідея зняти фільм, як вдалося реалізувати, що вдалося донести цією роботою, як дізнались про листи українських остарбайтерів в Німеччині, як карантин та війна вплинули на створення фільму, про історію пані Марії, яка отримала свого ж листа на своє 100-річчя, написаного в 1943 році, які емоції викликала ця ситуація, розповіла в прямому етері ГІТу режисерка фільму "НепрOSTі листи" Марія Яремчук.

«Ідея фільму з’явилася у 2019 році, моя команда має назву «Сектор правди», ми в принципі займаємося документальним історичним кіно, називаємо ми його дослідницьким тому що дуже багато уваги звертаємо саме на дослідження архівних документів з оригінальних справ, фотографій ітд. Один раз на презентації одного з наших проектів, ми познайомилися з  директором макарівського краєзнавчого музею, так він нам розповів про десятки тисяч листів українських остарбайтерів, які не були надіслані адресатам, влада вирішила , що людям не потрібно знати, як склалася доля рідних у Німеччині. Фільм знімали, як короткометражну заявку більшого проєкту, але почалася повномасштабна війна і робота призупинилася, проте матеріал не заморозили, під час монтажу ми додали кадри сучасного де окупованого Києва.», - розповіла режисерка.

Мета проекту: вшанувати пам’ять українців-жертв окупаційних режимів, розповісти суспільству історії українських примусових робітників

Деталі дивіться у відео.