Умови для реабілітації та соціалізації воїнів. Війна скінчиться і наші захисники повертатимуться додому. Проте підготовка до їх повернення має відбуватись вже зараз. Потрібно підготувати сім'ї захисників та створити умови для їх повернення, реабілітації та подальшої інтеграції в суспільне життя.

Наскільки готові громади до повернення ветеранів, які інструменти реінтеграції мають використовуватись, хто цим займатиметься, які послуги мають надати ветеранам в першу чергу, чи матимуть доступ до необхідних послуг ветерани з сіл, хто такі кейс-менеджери, як буде організована їх робота з ветеранами, розповіла в прямому етері ГІТу керівник проектів ГО «Простір можливостей» Оксана Коляда.

«Проблеми будуть виникати, потрібно діяти вчасно, потрібно готувати громади до повернення ветеранів та ветеранок вже зараз – це не тільки робота підготовки наперед, а це й робота вже тут і сьогодні. В громадах є наших ветеранів, військовослужбовців, а також ті, хто отримав поранення та не мають змоги повернутися на поле бою і з ними вже потрібно працювати. Звісно, родини з ветеранами по поверненню мають отримати весь спектр послуг, зрозуміло, що досконало зараз ніхто ще не розуміє які потреби будуть в основної маси ветеранів, бо вони на війні. Це станеться під час першої хвилі демобілізації та вивчення їхніх потреб, але звісно, є бачення експертів яка система на рівні громади має бути. От зараз ми з командою «Простір можливостей»працюємо щодо розбудови такої системи», - розповіла Оксана Коляда.

Деталі дізнавайтеся у відео.