Законопроект забезпечує право на участь в управлінні публічними справами, визначає правила проведення публічних консультацій, їхні терміни, форми та принципи.

Законопроект потрібен для підвищення рівня легітимності будь-яких рішень влади в очах суспільства, оскільки процес публічних політик робить, за бажання, кожного бути дотичним до розробки. 

Про це в прямому етері ГІТу розповіла Віта Думанська лідерка руху "Чесно."

«Цей проект давно обговорюють в парламенті. Є нюанс з цим законом: згідно з логіки публічного консультування ми мали зробити однакові правила гри для всіх гравців, тобто Кабмін, коли консультується, щоб прийняти політиків, парламент, коли консультується з громадянами перед тим як напрацювати якісь законотворчі ініціативи, президент, коли збирається подати щось законотворче також мав би консультуватися з громадянами, тобто однакові правила для всіх рівнів і для місцевого самоврядування в тому числі. Натомість, ми маємо сильний спротив з сторони парламенту, бо є багато проєктів і він не зможе щоразу консультуватися щодо усіх них, і була пропозиція виключити з списку парламент та президента, залишити кабінет міністрів та органи місцевого самоврядування - це означає, що розрушили логіку, яку вкладали в публічні консультації від початку, зробили неконкурентними умови для Кабміну та органів місцевого самоврядування, а ті ланки, де виникає найбільше проблем ми знову залишили неврегульованими.», - розповіла пані Віта.

Деталі чому проєкт хочуть змінити дізнавайтеся у відео.