10 травня запрацював державний сервіс «єВідновлення», який підтримує людей, що потребують ремонту будинків або квартир після пошкоджень війною. Про це та багато іншого, президент України Володимир Зеленський розповів у сьогоднішньому вечірньому зверенні.

Зеленський зазначив, що міжнародний блок дуже активно працює з партнерами заради нових оборонних пакетів для України.

«Нові рішення – вже на робочому рівні. Більше захисту для нашого неба, більше можливостей для нашої оборони та руху на землі. Провів сьогодні кілька нарад, де ми все це обговорювали. І очікуємо вже найближчим часом відповідних кроків від партнерів», – повідомив президент.

Президент України вкотре підкреслив, що російським окупантам не вдасться захопити українську землю

«Ані на хвилину не забуваємо, що кожен день присутності окупанта на нашій землі – це спокуса для нього думати, ніби йому щось вдасться. Нічого йому не вдасться! Маємо повернути свободу, безпеку і Європу на всю українську землю – на всю європейську землю. Ми це зробимо! Не залишимо ворогу жодного клаптика нашої землі – ніде тиранія не пануватиме. І я дякую лідерам-партнерам, усім державам-партнерам, кожному й кожній, хто нам допомагає зміцнювати нашу силу й робити українську оборону ще активнішою», – сказав він.


Зокрема він повідомив, що провів сьогодні змістовну нараду з урядовцями щодо програм відновлення території України та українського життя після бойових дій та війни загалом.

«Зараз, протягом травня, доопрацюємо конкретні пункти цих державних програм, і вже в червні вийдемо на практичну роботу з партнерами щодо наших планів. Того, що стосується як відбудови тут і зараз – критичних систем, так і стратегічної трансформації нашої країни. Впевнений, наш проєкт відбудови дасть поштовх для розвитку як мінімум усьому нашому регіону – услід за Україною, та всім нашим партнерам, хто буде співпрацювати з Україною», – зазначив президент.
«Саме тут, в Україні, світ бачитиме, на що здатна Європа. Тут, у нас, в Україні, буде максимум Європи у Європі – максимум можливого з того, на що здатні європейські цінності, на що здатна європейська та глобальна співпраця», – додав Зеленський.

Президент заявив, що протягом дня спілкувався з командувачами, з керівниками розвідки.

«Підписав сьогодні й нові укази про відзначення наших воїнів державними нагородами. 10-та окрема гірсько-штурмова бригада. 14-та, 28-ма, 53-тя, 59-та й 72-га окремі механізовані бригади. 3-тя окрема штурмова бригада. 27-ма реактивна артилерійська бригада. 112-та окрема бригада ТРО. 67-й окремий стрілецький батальйон. 65-й військовий мобільний госпіталь. Це Лиманський напрямок, Бахмут, Часів Яр, Авдіївський напрямок, Шахтарський», – зазначив Зеленський.

Загалом сьогоднішніми указами відзначені 266 захисників і захисниць України.