Кремль, імовірно, готує механізми, щоб у майбутньому визнати зрадником ватажка приватної військової компанії «Вагнер» євгена пригожина.

Проте це скоріш за все не відбудеться найближчим часом. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики прокоментували інформацію The Washington Post про те, що Пригожин нібито намагався зв'язатися з українською розвідкою та обміняти інформацію про позиції російських військових в обмін на контроль над Бахмутом.

Таким чином, як вважають експерти, Пригожин продовжує свою боротьбу з міноборони РФ, але не з російським диктатором Володимиром Путіним. На думку аналітиків, у Кремлі, ймовірно, знали про потенційні контакти Пригожина з українською стороною, тому не були здивовані публікацією газети.

Як зазначається, у Кремлі готуються механізми дискредитації Пригожина як зрадника.

«Неназвані джерела у Кремлі повідомили, що адміністрація президента Росії готує інформаційну операцію з публічної дискредитації Пригожина, але зазначили, що Кремль навряд чи загрожуватиме йому, доки сили «Вагнер» перебувають на передовій. Пригожин командує силами компанії на Донбасі, і його відсторонення порушило б позиції росіян у Бахмуті, а на такий ризик Путін навряд чи піде», – резюмували в ISW.

До того ж Кремль не може просто змістити Пригожина з посади, адже «Вагнер» – приватна компанія, і єдиний спосіб змінити її власника полягає у встановленні контролю над найманцями.

«Щоб вивести Пригожина з-під його контролю над «Вагнером», за іронією долі потрібно було б встановити прямий контроль Кремля над групою найманців, від якої Путін щосили намагається зберігати формальну дистанцію», – зауважили аналітики.