У першому турі виборів у Туреччині переміг Реджеп Тайїп Ердоган. При цьому згідно результатів нещодавніх соцопитувань, була більша вірогідність, що в першому турі перемогу здобуде представник опозиції Кемаль Киличдароглу. Тим часом у парламентських виборах більшість набирає партія Ердогана.

Чому так відрізняються результати першого туру виборів від соцопитувань, що допомогло Ердогану отримати більше голосів на виборчих дільницях та обійти свого суперника, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповів сходознавець Михайло Якубович.

Михайло розповів, що зіграло на підвищення рейтингів Кемаля Киличдароглу:

«Ще у березні-квітні місяці Киличдароглу досить сильно нарощував рейтинг, він працював з молоддю, було багато незадоволених і чимало людей говорили, що ми не хочемо Ердогана».

Проте, як додав експерт, починаючи з кінця квітня рейтинг Ердогана знову почав набирати.

«Справа в тому, що там була певна кількість людей, які не визначились — від 6 до 10%. В останній момент дуже багато з цих людей прийшли і просто вкинули за Ердогана, просто з міркувань того, як мені пояснювали мої колеги турецькі — коней на переправі не міняють», — пояснив Якубович та додав, що крім того зіграло релігійне питання та те, що Ердоган дав хороші обіцянки відносно підняття зарплат та виплат.

Більше дивіться у відео: