Одного із добровольців, який воював за Україну — чеченця Хусейна Джамбетова «Бандеру» помітили в Чечні, згодом стало відомо, що він перейшов на бік Кадирова.

Яким чином Джамбетов потрапив до лав ЗСУ, чи міг він бути завербованим шпигуном, що хотів показати Рамзан Кадиров, дозволом повернутись Джамбетову в Чечню, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповів політичний блогер Іслам Білокієв.

Іслам розповів де раніше ніс службу Джамбетов:

«Наскільки нам відомо, він ніколи не був у інтернаціональному легіоні, що варто підкреслити, він був у лавах ЗСУ безпосередньо. Ще на початок військових дій минулого року, тобто десь у березні місяці, він брав участь в лавах ЗСУ. За його словами, це був 54 батальйон 57 бригади, я точно не знаю, але принаймні він так сказав. Він брав участь саме з українцями, а не з чеченцями. Після цього він доєднався до ОБОПу — окремого батальйону особливого призначення, командуючим якого є Ахмед Закаєв. Він вів свою діяльність, він наче воював, ніхто не міг сказати, що він таке викине — поїде додому. Це для нас було доволі великим здивуванням».

Про те, чи міг Джамбетов з самого початку бути завербованим ворожою стороною шпигуном, Бєлокієв зазначив, що такий варіант не виключають та додав:

«Ми також не виключаємо того, що це можливо стало внаслідок того, що в грудні минулого 2022 року він був розжалуваний та звільнений з ОБОПу, тобто всі зв'язки з ним службові, так би мовити, порвали і після цього він був самостійною людиною. Він їздив по Європі, він там живе, в нього є, якщо я не помиляюсь, бельгійське громадянство і ця людина їздила, і можливо десь причаїв образу, розізлився і після цього не виключено, що з ним зв'язались кадирівці. З його відео ми бачимо, є така людина, Замід Чалаєв — це людина Кадирова, начебто він з ним зв'язався, поговорив і після цього, коли Рамзан Кадиров дав йому "добро", слово, що його не чіпатимуть — він приїхав до Чечні».

Відтак він не виключає, що це все відбулось після звільнення Хусейна Джамбетова з ОБОП.

Наостанок Іслам розповів, що хотів показати сам Кадиров, приймаючи назад Джамбетова:

«Це звісно пропагандистський хід. Тут такий посил, що кожен може повернутись, він буде великодушно прощений Рамзаном Кадировим — це перший крок. Друге — хочуть показати, що у противників російського режиму з числа чеченців нема твердої ідеології — що вони кидаються з права на ліво і готові повернутись в будь-який момент, аби їм було там добре».

Більше дивіться у відео: