Започаткували таку справу ліцеїсти з села Полиці, що на Камінь-Каширщині.

Вивчаючи прекрасний світ природи, учні шкільного лісництва вирішили опанувати давнє японське мистецтво. А надихнув їх на це земляк Андрій Шевчик, який нині проживає в Івано-Франківській області. Чоловік вже не один рік займається вирощуванням бонсаїв, тож залюбки поділився своїм досвідом, - пише газета Полісся.

Полицівські ліцеїсти, зокрема члени гуртка шкільного лісництва «Юні лісівники», реалізували вже чимало хороших задумів у своїй альма-матер, приклали руки до озеленення шкільної території, допомагають працівникам лісового господарства місцевого лісництва. Але на цю ініціативу у них піде не один рік. Адже формування бонсаїв — досить тривалий процес. Відтак діти почали створювати бонсай-оранжерею та вже запаслись терпінням для вирощування «офісних деревець». Під керівництвом своїх наставників Валентини Шумик та Людмили Варчук вони готові до наступних кроків.

— У невеличкі горщики посадили поки що 4 саджанці сосни та 2 ялівця. Згодом їх кількість плануємо збільшити. Опановувати вирощування мініатюрних дерев розпочали з підбору ємностей (горщиків), ґрунту та посадкового матеріалу. Попереду непростий процес догляду. Адже бонсай потрібно правильно поливати, підживлювати. Найвідповідальнішим у цій справі, як розуміємо і ми, керівники, і діти, буде побачити в малому велике. Тож формування крони, коріння, щоб вийшов охайний силует мініатюрного дерева, потребуватиме, очевидно, ще й певних естетичних уявлень, — розповідає Валентина Шумик.

Втім труднощів ліцеїсти не бояться. Наприклад, п’ятикласниці Софія Войчук і Яна Макаревич мають великий ентузіазм у розпочатій справі. Дівчатка неодноразово доводили, що готові безкінечно досліджувати, вивчати природу. Вони разом з іншими членами шкільного лісництва брали участь в конкурсі агітбригад, інших екологічних обласних конкурсах і здобули чотири призових місця. Тому їх наставниці переконані, що й зі створенням бонсаїв справляться на відмінно.

Валентина Шумик сподівається, що знання та досвід, які діти набудуть при вирощуванні офісних деревець, стануть для них корисними в житті. Адже дехто навіть заробляє цим чималі гроші. Одне таке міні-дерево може коштувати тисячі гривень і навіть доларів. Тож, як каже Андрій Шевчик, який розповів дітям про мистецтво вирощування бонсаїв, сформовані дівчатками екземпляри карликових дерев можуть приємно подивувати їх на випускний і красою, і прибутком.

Довідково:
Бонсай — мистецтво вирощування карликових дерев у невеликих посудинах. Авторство ідеї бонсай належить Китаю. Існують різні думки з приводу дати започаткування цього мистецтва, за різними твердженнями початок своєї історії воно отримало близько 4000 років тому. Пізніше японці вдосконалили це мистецтво та поширили його у світових масштабах.